Hyppää sisältöön

100 tasa-arvotekoa -kevätkatsaus esitteli tasa-arvotekojen kirjoa

100 tasa-arvotekoa -hankkeen kevät huipentui keskiviikkona 31.5.2017 ulkoministeriön Valopiha-tilassa järjestettyyn kevätkatsaukseen. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä ulkoministeriön ja Marttaliiton kanssa.

Tilaisuuden pääpuheenvuoron käytti ulkoministeri Timo Soini, joka kertoi ulkoministeriön tasa-arvotyöstä ja -teoista. Erityisesti ulkoministeri käsitteli koulutusta, naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa ja rauhanvälitystyötä. Rakenteellinen epätasa-arvo estää naisten ja tyttöjen täysivaltaisen osallistumisen yhteiskuntaan. Tämä ei ole ainoastaan ihmisoikeusongelma, vaan myös vakava yhteiskunnallisen kehityksen este. Ministeri muistutti, että myös poikien ja miesten saaminen mukaan tasa-arvotyöhön on tärkeää. Lue koko ulkoministeri Timo Soinin puhe täältä

Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet kertoi ajankohtaisista tasa-arvokysymyksistä ja tasa-arvon merkityksestä osana kestävää kehitystä. Agenda 2030:ssa tasa-arvo on paitsi yksittäinen tavoite myös läpileikkaava teema. Tämän täytyy näkyä myös Agendan kotimaisessa toimeenpanossa – seuranta- ja arviointijärjestelmiä myöten. Puheen aiheina olivat myös mm. digitalisaatio ja tasa-arvotekojen merkitys. Lue koko Eva Biaudet’n puhe täältä. Lyssna också på intervjun med Eva Biaudet på Aktuellt 17, Svenska Yle här.

 

Marttaliiton puheenjohtaja Lea Sairanen kertoi siitä monipuolisesta työstä, jota martat ovat 118 toimintavuotensa aikana tehneet. Jo vuonna 1906 Martat pitivät yhdessä Naisasialiitto Unionin kanssa kokouksia naisten äänioikeudesta. Vuonna 1936 Marttaliitto kehotti marttoja asettamaan tuleviin kunnallisvaaleihin naisehdokkaita. Vuonna 1970 martat nosti esiin perheenemännän työn merkitystä ja toivoi että tälle tuottavalle työlle laskettaisiin myös rahallinen arvo ja se saisi julkista tunnustusta. Marttojen tasa-arvoteoista löydät lisätietoja täältä.

Projektipäällikkö Liisa Ketolainen kertoi 100 tasa-arvotekoa -hankkeen uusimmista teoista sekä kertasi sitä, miksi tasa-arvotekoja tarvitaan edelleen – myös Suomessa. Esimerkiksi työ- ja perhe-elämässä sekä taloudellisen ja poliittisen vallan jakautumisessa on vielä paljon epätasa-arvoisuutta. Ketolainen myös pohti sitä, kenen tasa-arvosta hankkeessa on kyse ja miten kaikki saadaan mukaan. Kuuntele Ketolaisen haastattelu tapahtumapäivän Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä täältä

Suomi100-sihteeristön pääsihteeri Pekka Timonen toi terveiset juhlavuoden kokonaiskulusta. Suomalaisista hämmästyttävät 97 % ovat jo tietoisia siitä, että tänä vuonna vietetään Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden juhlaa ja peräti 75 % haluaa itse osallistua juhlaohjelmaan. Timonen totesi, että 100 tasa-arvotekoa -hankkeen kaltaiset osallistavat ohjelmat ovat juhlavuoden ytimessä ja että tasa-arvo on juhlavuoden keskeisiä teemoja. 

Tasa-arvotekojaan tilaisuudessa esittelivät myös Espoon kaupunki, Tehy, Finnair sekä Naisjärjestöjen Keskusliiton jäsenjärjestöt African Care ja Naisten Linja.

Espoon kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Tiina Elo esitteli Espoon tasa-arvotyötä ja uuden tasa-arvopalkinto TASSUn. Palkintoa voivat hakea kaikki Espoon kaupungin työryhmät ja se on tuottanut jo nyt paljon hienoa toimintaa. Lue lisää TASSUsta täällä sekä Tiina Elon blogi tilaisuudesta täällä!

 

African Care ry:n puheenjohtaja Batulo Essak kertoi Meidän perheemme -toiminnasta, jossa maahanmuuttajanaisille tarjotaan vertaisryhmiä ja kohtaamiskahvila, johon osallistuu myös kantaväestön naisia. Monille suomenkielenopettaja on aiemmin voinut olla ainoa kontakti kantaväestöön. Toiminnan on tarkoitus tukea naisia sukupuoliroolien pohtimisessa ja voimaantumisessa itsenäiseen toimijuuteen. Lue lisää täältä ja täältä.

Finnair on tehnyt kestävän kehityksen sitoumuksen yhdenvertaisuuden lisäämiseksi toiminnassaan. Finnairin henkilöstöjohtaja Eija Hakakari kertoi, että tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista halutaan edistää niin asiakasprosesseissa kuin eri ammattiryhmissäkin. Finnairin henkilöstöstä 55 % on naisia, mutta esimiestehtävissä naisia on vain 33 %. Finnairin yli 800 lentäjästä vain 20 on naisia.  

 

Naisten Linja Suomessa ry:n suunnittelija Noora Siivonen kertoi Naisten Linjan tasa-arvoteosta, joka on keväällä 2017 yhteistyössä Setan Transtukipisteen kanssa toteutettu verkkovertaisryhmä transfeminiineille. Transfeminiinit ovat erityisen haavoittuvassa asemassa oleva naisryhmä. Luottamuksellisena toteutetussa ja ammattilaisten vetämässä ryhmässä ihmiset saivat kuulluksi ja kohdatuksi tulemisen kokemuksia ja oivalluksia omasta toipumisprosessista. Lisätietoja täältä ja täältä.

Tehyn tiedottaja Jaana Reijonaho kertoi Nollatoleranssi raskaussyrjnnälle -kampanjasta, jonka Tehy lanseerasi näkyvästi naistenpäivänä. Tehyn jäsenistöstä 92 % on naisia. Se, että määräaikaisia työsuhteita ei jatketa raskauden vuoksi on laitonta, mutta jatkuva ongelma. Raskaus ja perhevapaat aiheuttavat yhä edelleen naisiin kohdistuvaa syrjintää työmarkkinoilla. Syrjintä aiheuttaa palkkavinoumaa ja estää samapalkkaisuuden toteutumista. Lue lisää täällä.

Keskustelun veti yhteen TANEn varapuheenjohtaja Kirsi Marttinen. Marttinen muistutti, että tasa-arvotyö on ihmisoikeustyötä.

 

Seuraavan kerran kohtaamme Porin SuomiAreenassa heinäkuussa! 100 tasa-arvotekoa -hankkeella on humoristinen ”Oho, Suomi ei olekaan tasa-arvoinen” -torivartti Porin torilla torstaina 13.7. klo 12.45-13.00 ja keskustelutilaisuus ”Keinokohtuja ja muita utopioita? – Tasa-arvotekoja nyt ja 100 vuoden päästä” perjantaina 14.7. klo 10-11.15 Porin kaupungintalon pihalla. Lisätietoja on tulossa pian!

Katso kaikki kevätkatsauksen kuvat täällä.

Jaa somessa: