Hyppää sisältöön

100 tasa-arvotekoa Kroatiassa palkitsi parhaana tekona sukupuolinormit haastavan kampanjan!

100 tasa-arvotekoa -hankkeen innoittamana Kroatiassa toteutettiin oma vastaava kampanja, josta vastasi Suomen Zagrebin-suurlähetystö yhteistyössä Kroatian valtion tasa-arvotoimiston ja parlamentin tasa-arvoasian toimikunnan kanssa. 100 Acts for Gender Equality in Croatia -hankkeen suojelijana toimi Kroatian presidentti Kolinda Grabar-Kitarovic. 100 tasa-arvotekoa -konsepti on siis levinnyt ulkomaille!

Kesäkuussa 2017 julkistettu kampanja oli avoin erilaisille organisaatioille Kroatiassa. Kotimaisen emohankkeen tapaan teko sai olla pieni tai suuri, kunhan se oli konkreettinen ja lisäsi sukupuolten tasa-arvoa. Teot toimivat positiivisina esimerkkeinä ja hyvinä käytänteinä myös muille.

Kampanjan parhaana palkittiin zagrebilaisen Status M -nuorisojärjestön projekti ”Miehet ja pojat yhteistyössä tasa-arvon edistämiseksi ja ekstremismin ehkäisemiseksi Balkanilla”. Ohjelman puitteissa järjestö pyrkii edistämään rauhaa ja tasa-arvoa korostavaa maskuliinisuutta Kroatiassa, Serbiassa, Bosnia ja Hertsegovinassa, Albaniassa ja Kosovossa. Keskittymällä erityisesti poikien koulutukseen järjestö toivoo vaikuttavansa vallitseviin sukupuolinormeihin. Järjestö saikin kiitosta ennakkoluulottomasta, valtiolliset rajat ylittävästä ja poikia osallistavasta ohjelmastaan.

”Tasa-arvoinen yhteiskunta ei ole projekti, vaan jatkuvan, päämäärätietoisen työn tulos”, sanoi Suomen Zagrebin-suurlähettiläs Risto Piipponen kesäkuussa 2018 kampanjan päätöstilaisuudessa. Vaikka yksi kampanja tuli päätökseensä, suurlähettläs korosti jatkuvuuden merkitystä tasa-arvoisen yhteiskunnan rakentamisessa.

Kiitos ulkoministeriö ja erityisesti Zagrebin-suurlähetystö aktiivisesta ja näkyvästä työstä sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi! Ulkoministeriö osallistui tasa-arvoasiain neuvottelukunnan ja Naisjärjestöjen Keskusliiton 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen haastamalla kaikki osastonsa Suomessa ja edustustonsa maailmalla tekemään vähintään yhden tasa-arvoteon.

Voit lukea lisää Suomen Zagrebin-suurlähetystön sivuilta täältä, täältä ja täältä.

Kuva: Zagrebin-suurlähetystö.

Status M -järjestön puheenjohtaja Leila Younis ja ohjelmakoordinaattori Maja Gergorić vastaanottamassa palkintoaan eli heiteltävää Catchbox-mikrofonia suurlähettiläs Risto Piipposelta.
Jaa somessa: