Hyppää sisältöön

Aalto-yliopiston ja Women in Film and Television Finlandin tuoreiden selvitysten mukaan naiset ovat yhä altavastaajina elokuva- ja tv-alalla

Audiovisuaalisella alalla on vielä työsarkaa tasa-arvon saavuttamiseksi.

Naiset ovat edelleen altavastaajina elokuva- ja tv-alalla Aalto-yliopiston ja Women in Film and Television Finlandin Action! ­hankkeen tekemän selvityksen mukaan. Selvitys toteutettiin alkuvuonna 2020, ja siihen vastasi yhteensä 80 henkeä.

Vastanneiden mukaan naisten palkkataso on alhaisempi, he työllistyvät heikommin ja saavat vähemmän henkilökohtaista apu- tai tuotantorahaa. Verkostojen puute, ikä ja sukupuoli asettavat vastausten mukaan esteitä työllistymiselle.

Action! –hanke keskittyy alan työllistymisen esteiden poistamiseen. Hankkeen projektipäällikkö Kirsi Reinolan mukaan ”audiovisuaalisen alan toimijat ja päättäjät tulisi saada sitoutumaan alan kehittämiseen tasa-arvolain näkökulmasta”.

Audiovisuaalisella alalla toimivien naistekijöiden Pieni aihe -työryhmä puolestaan selvitti, millaista on naisten kokema sukupuoleen sidottu arviointi elokuvahankkeiden rahoitusneuvotteluissa ja kehittelytyössä. Selvitykseen koottiin aineistoa 40:ltä alan ammattilaiselta haastatteluiden ja kyselyiden avulla.

Vastanneet kohtasivat toistuvasti vähättelyä ja halventavaa puhetta, joka kohdistui paitsi heidän ehdottamiin aiheisiin, myös persoonaan ja sukupuoleen. Vastanneiden joukossa oli fiktion, dokumenttien ja animaatioelokuvien tekijöitä.

”Tasa-arvoon liittyvää tietoa Suomen audiovisuaalisella alalla ei ole riittävästi saatavilla. Kansalliset ja kansainväliset tutkimukset kuitenkin osoittavat, että vaikka naisia ja miehiä koulutetaan alalle yhtä paljon, toteutuu työelämässä sukupuolten tasa-arvo huonosti tai ei lainkaan. Epätasa-arvo on ilmeinen este ja naisten potentiaali käyttämätön mahdollisuus”, Aalto-yliopiston elokuva- ja televisiokäsikirjoituksen professori Raija Talvio kertoo.

Samaan aikaan alalla on nähtävissä myös positiivisia kehityssuuntia: naisten ohjaamien elokuvien määrä on kasvussa, ja elokuvasäätiön ohjaajille antamasta tuesta 51 prosenttia kohdennettiin naisille.

Kuva: Aalto University / Unto Rautio.

Jaa somessa: