Hyppää sisältöön

Feministinen kesä -näyttely 3.6. – 27.8.2017 Raaseporissa

Pro Artibus -säätiön Galleria Elverketin kesänäyttely on viiden nykytaiteilijan Feministinen kesä. Taiteilijat ovat Birgitta Ara, Cris af Enehielm, J. A. Juvani, Reija Meriläinen ja Lena Séraphin. Näyttely jatkaa Suomen 100-vuotisjuhlintaa kunnioittavaa vuoden 2017 näyttelylinjaa, jonka teemana on yhteiskunnallisuus. Näyttely esittelee feminististä ajattelua nykytaiteen eräänä merkittävänä taustatekijänä.

”Feminismi on minulle kriittistä ajattelua ja valtarakenteiden paljastamista. Se on politiikkaa, joka paljastaa yksityisen ja julkisen yhteydet”, sanoo näyttelyn kuraattori, FT Juha-Heikki Tihinen.

Feministiseen ajatteluun kuuluva kriittisyys ja kyseenalaistaminen ovat tärkeä osa taiteellista työskentelyä, jossa etsitään uusia ajatuksia ja tapoja nähdä maailma. Feministisen taiteen perinne näkyy nykytaiteessa esimerkiksi henkilökohtaisen poliittisuuden ymmärtämisenä, ruumiillisen ja kehollisen merkittävyytenä ja myös kiinnostuksena identiteettipolitiikkaa kohtaan.

”Feministinen kesä haluaa nostaa esiin feminismin ja muiden valtarakenteita kriittisesti pohtivien ajattelutapojen merkityksen yhteiskunnallemme. Samalla näyttely kertoo identiteettien moninaisuudesta. Me olemme erilaisten ja keskenään ristiriitaistenkin ominaisuuksien kokoelmia emmekä pelkästään yhtä ja samaa. Tätä erilaisuutta Feministinen kesä -näyttely juhlistaa”, Tihinen jatkaa.

Näyttelyn taiteilijat edustavat eri sukupolvia ja työskentelevät erilaisin tekniikoin. Esillä on maalauksia, veistoksia, videoita ja installaatioita. Feministisen toisintekemisen merkitys on inspiroinut nykytaiteilijoita, koska nykytaiteessa perinteen kriittisen tulkitsemisen tarve on jatkuva.

Näyttelyyn kuuluu myös Minun feminismi -blogi, jonne tulee uusi teksti feminismistä joka viikko. Lisäksi Tammisaaren torilla järjestetään 8.7.2017 feminismi-aiheinen keskustelutilaisuus.

Lue lisää Teot-sivultamme!

Kuvan taideteos:

CRIS AF ENEHIELM

De vilda | Villikissat | The wild bunch

akryl och olja på duk | akryyli ja öljy kankaalle, 2000-2017

Jaa somessa: