Hyppää sisältöön

Helsingin yliopiston ensimmäinen tasa-arvovideo on julkaistu

Helsingin yliopiston tasa-arvoteko on ”Puheenvuoroja tasa-arvosta yliopistoyhteisössä” -tallennesarja, jossa yliopistolaiset kertovat kokemuksiaan ja näkemyksiään tasa-arvosta. Sarjan ensimmäinen tallenne ”Ruohonjuuritason tasa-arvotyötä yliopistolaisten hyväksi” on nyt julkaistu UniTubessa.

”Suomalainen tasa-arvo on sitä että naisella on oikeus yrittää olla mies”, sanoo laskennallisen aerosolifysiikan professori Hanna Vehkamäki. Standarditapa tehdä asioita on sukupuolittunut. Kaikki olisi ok, jos kaikki käyttäytyisivät kuten miehet. Se ei kuitenkaan ole edes mahdollista, koska ”miesmäisesti” käyttäytyvää naista pidetään omahyväisenä, aggressiivisena tai muuten outona.

Helsingin yliopiston videolla keskustelevat tasa-arvotyön konkarit dosentti Päivi Salmesvuori ja professori Hanna Vehkamäki. He työskentelevät eri kampuksilta ja hyvin erilaisissa oppiaineissa, mutta heitä yhdistää intohimo tasa-arvon edistämiseen.

Helsingin yliopistolla luonnontieteissä naisia on opiskelijoista 30-40 %, professoreista 7 %. Tilanne on ollut sama jo vuosikymmeniä ja muutos on hyvin hidasta. Humanistisilla aloilla taas naisia aloittaa opiskelijoina enemmän kuin miehiä, mutta korkeampiin tehtäviin mentäessä naisten määrä laskee alle miesten määrän. Lastensaanti ei selitä ilmiötä: perheelliset väitöskirjatutkijat etenevät keskimäärin kurinalaisemmin opinnoissaan kuin lapsettomat.

Ainoana naisena teoreettisessa fysiikassa opiskelijana aloittanut ja itsekin lasikattoja rikkonut Vehkamäki sanoo tasa-arvotyön vaativan sitkeyttä ja uskoa muutokseen.

Katso koko mielenkiintoinen keskustelu videolta täällä!

Lisää yliopiston tasa-arvoteosta voit lukea Teot-sivuilta!

Jaa somessa: