Hyppää sisältöön

Huippu-urheilun tasa-arvon edistäminen vaatii rohkeaa edelläkävijyyttä

Naisten tasa-arvoiseen asemaan suomalaisessa huippu-urheilussa on vielä pitkä matka, ja tehtävää riittää paljon niin lajiliitoissa, seuroissa, sponsoritoiminnassa kuin mediassakin. Tästä vallitsi yksimielisyys 24.10. järjestetyssä Tasa-arvo maaliin -seminaarissa, jossa keskusteltiin liikunnan ja urheilun tasa-arvosta.

Tilaisuudessa kuultiin kaksi paneelikeskustelua, joiden aiheet olivat urheilujohtaminen ja -palkkaus sekä medianäkyvyys ja sponsorointi.

Ensimmäisestä aiheesta olivat keskustelemassa Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande, Kansainvälisen Olympiakomitean jäsen Sari Essayah, tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara, HJK Oy:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti ja HJK:n jalkapalloilija Essi Sainio.

Ylen viime vuonna tekemän selvityksen mukaan naisurheilijan euro on Suomessa 3 senttiä ja naisjalkapalloilijan 4 senttiä. Panelistit olivat samaa mieltä siitä, että palkkaeron poistaminen on nyt otettava tosissaan.

”En voi nähdä, miksi meillä olisi erityyppisiä menestysbonuksia miehille ja naisille. Tämä on asia, joka lajiliitoissa voidaan hoitaa, jos halutaan”, sanoi Sari Essayah.

”Naisten liigan seurojen edellytysten palkanmaksuun ja pelaajista huolehtimiseen täytyy olla nykyistä paremmat. Siinä meidän täytyy auttaa”, totesi Palloliiton Marco Casagrande. Palloliitto sai viime vuonna Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) Piikkarit-tunnustuspalkinnon Naiset jalkapallojohtajina -koulutusohjelmastaan.

Kansainvälisessä vertailussa Suomi kulkee jälkijunassa, mitä tulee naisten ammattiurheilun edellytyksiin. Monessa Euroopan maassa naisten on mahdollista jalkapalloilla täysammattilaisena, kun taas kotimaisessa liigassa käytännössä kaikki pelaajat opiskelevat tai käyvät päivätöissä pelaamisen lisäksi.

”Esimerkiksi Saksassa on uskallettu alkaa nähdä se, että naispelaajat ovat osoittaneet osaamistaan jalkapallossa. Sitä kautta on saatu myös lisää resursseja ja huomattu, että naisten jalkapallo on kannattava sijoituskohde”, sanoi Essi Sainio, joka on tehnyt kansainvälistä urheilu-uraa myös Saksassa ja Ruotsissa.

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara totesi, että myöskään medianäkyvyyden merkitystä ei voi vähätellä tasa-arvon luomisessa. Näkyvyys kertoo paljon siitä, paljonko asiaa arvostetaan. ”Lisäksi on tärkeää huolehtia, ettei ole syrjintää.”

Tasa-arvon edistämiseksi on uskallettava tehdä töitä. Aki Riihilahti muistutti, että asiat eivät parane itsestään myöskään urheilumaailmassa. Hän alleviivasi myös sen tärkeyttä, että yksittäisistä tasa-arvoa edistävistä teoista siirryttäisiin aidosti tasa-arvoisten toimintatapojen kehittämiseen.

Näkyvyys ja sponsorointi muodostavat naisten urheilun noidankehän

Tilaisuuden toisen paneelin aiheita olivat naisten urheilun medianäkyvyys ja sponsorointi. Naiset saavat edelleen miehiä selkeästi vähemmän medianäkyvyyttä etenkin, kun kyseessä ovat joukkuelajit. Näkyvyys puolestaan vaikuttaa siihen, miten helppoa tai vaikeaa urheilijoiden on hankkia itselleen sponsoreita.

Aiheesta olivat keskustelemassa Ylen Sportmagasinet-ohjelman tuottaja Anki Karhu, Veikkauksen sponsorointipäällikkö Johanna Kozul, HJK:n jalkapalloilija Linda Ruutu jaTurun yliopiston tutkija Riikka Turtiainen.

Muun muassa urheilun ja sosiaalisen median suhdetta tutkinut Riikka Turtiainen painotti, että ihmisten kiinnostus naisten urheilua kohtaan ei synny itsestään. Tarvitaan tietoista työtä, jolla houkutellaan esimerkiksi televisiokatsojia uusien lajien pariin.

”Tutkimuksessa puhutaan naisten urheilun noidankehästä: jos et ole näkyvillä, et saa sponsoreita, et saa rahaa etkä nostettua toiminnan tasoa. Sitten päästään taas siihen, että asia ei kiinnosta ketään, etkä saa näkyvyyttä.”

Johanna Kozul Veikkaukselta totesi, että ihmisten kiinnostus vaikuttaa suoraan siihen, ketä sponsoroidaan. Eri sukupuolta olevien urheilijoiden sponsorointiin ei siis käytännössä panosteta tällä hetkellä tasapuolisesti. ”Missä ihmiset ovat, siellä olemme myös me.”

Median puolella on tehty viime aikoina konkreettisia tekoja tasa-arvon eteen. Yle Urheilu kartoitti vastikään tasa-arvotekonaan urheilujournalisminsa tasa-arvoa ja lähti suunnittelemaan toimenpiteitä, joilla tilannetta saataisiin parannettua. Samasta ansiokkaasta työstä Yle sai viime vuonna myös OKM:n Piikkarit-pääpalkinnon.

”Uskalsimme lausua ääneen, että meillä on muutostarve. Silloin kun on lukuja käsissä, on paljon helpompi aloittaa keskustelu siitä, mitä meidän pitää tehdä”, totesi Ylen Anki Karhu viitaten mittareihin, jotka kertovat miesten ja naisten osuudet päivän verkkourheilu-uutisissa.

Karhu kertoi, että hyvänä päivänä mittarit näyttävät naisten osuudeksi 30-40 prosenttia. Huonompina päivinä osuus jää 10 prosenttiin. Tätä vaihtelua hän pitää liian suurena.

Karhu totesi, että myös lajiliittojen olisi muistettava nostaa naisten kisat esiin samassa mittakaavassa kuin miesten kisat. Näin median olisi helpompaa luoda esimerkiksi naisten kotikisojen ympärille ”hypeä” ja olla näin mukana synnyttämässä suuren yleisön kiinnostusta tapahtumia kohtaan.

Jalkapalloilija Linda Ruutu toivoo, että naiset voisivat olla lähitulevaisuudessa urheilijoina esikuvia kaikille lapsille ja nuorille. ”Valtamedioissa naisia ei ole esillä riittävän säännöllisesti, että naisurheilijat voisivat päästä niin isoon esikuva-asemaan, kuin missä miesurheilijat ovat.”

Tilaisuuden loppupuheenvuoron pitänyt Malin Gustavsson Ekvalita Oy:stä totesi, että tasa-arvon edistämisessä ylipäätään ongelmien nähdään usein sijaitsevan jossain muualla kuin omassa toiminnassa. Tämä voi johtaa lopulta siihen, ettei kukaan ota ratkaisevaa askelta eteenpäin.

”Jos sanon, että ongelma on jossain muualla, samaan aikaan minun täytyy tehdä jotain myös sen eteen, että muutan sitä, mitä itse teen. Täytyy miettiä, kuka seuraa ketä, ja kuka on edelläkävijä.”

Tasa-arvo maaliin -seminaarin järjesti MonaLiiku (Monikansallisten naisten liikunta ja kulttuuri) yhteistyössä Naisjärjestöjen Keskusliiton ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hankkeen ja Jalkapallon Pelaajayhdistyksen kanssa.

Koko paneelin voit katsoa oheisesta tallenteesta.

Jaa somessa: