Hyppää sisältöön

Jenkkifutisliitto muokkaa lajin kielestä tasa-arvoisempaa

Aamulehti nosti syksyllä 2017 tasa-arvotekonaan onnistuneesti julkiseen keskusteluun sukupuolineutraalit tehtävänimikkeet. Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto otti aloitteesta kopin ja selvittää nyt mahdollisuuksia muokata myös urheilutermistöstä tasa-arvoisempaa!

Amerikkalaisessa jalkapallossa – kuten monessa muussakin urheilulajissa – on käytössä hyvin spesifi ja yksityiskohtainen termistö. Pääosa amerikkalaisen jalkapallon eli jenkkifutiksen lajitermeistä on käytössä myös suomalaisissa lajipiireissä alkuperäiskielisinä. Osa termeistä on sen sijaan käännetty suomeksi, ja näistä keskeisimmät ovat pelipaikkojen nimitykset. Lineman on käännetty suomeksi linjamieheksi ja linebacker on tukimies. Tämä aiheuttaa Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton alaisissa naisten sarjoissa ja maajoukkueissa säännöllistä puhetta kieliasusta. Muun muassa vuosittain Naisten Vaahteraliigassa palkitaan vuoden linjamies.

Lajin tiedotuskielessä termistöä kuitenkin myös neutralisoidaan vaihtelevalla menestyksellä. Siinä missä miesten maajoukkueen pelaajaluettelossa listataan hyökkäyksen ja puolustuksen linjamiehet, naisten maajoukkueen kokoonpanossa on otsikot hyökkäyksen linja ja puolustuksen linja. Sen sijaan tukimiehelle ei ole olemassa käyttökelpoista sukupuolineutraalia suomalaista termiä, joten naisten sarjojen ja maajoukkueiden pelaajaluetteloissa ja tiedotteissa tukimiehen sijaan Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto (SAJL) käyttää termiä linebackerit – yhdysvaltalainen kirjoitusasu suomalaisella monikkopäätteellä.

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton 100 tasa-arvotekoa -kampanjassa on kolme ulottuvuutta:

1. Selvittäminen. SAJL kysyy naisten sarjoissa pelaavilta pelaajilta miten he kokevat  lajikohtaiset pelipaikkatermit. Selvittäminen tehdään webropol-kyselyllä  marraskuun aikana.

2. Keskusteluun liittyminen (näkyväksi tekeminen). Amerikkalainen jalkapallo koetaan edelleen varsin stereotyppisesti maskuliiniseksi lajiksi. Siitäkin huolimatta, että amerikkalainen jalkapallo on harvoja – mahdollisesti ainoa – joukkuekontaktilaji, jossa miehet ja naiset pelaavat samoilla säännöillä (ainoastaan pelipallon koko on eri). Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto haluaa toiminnallaan nostaa tasa-arvokysymykset keskusteluun lajipiirin sisällä. Lähtökohta kansainvälisessä lajipiirissä on hyvä:  muun muassa lajin suurin ammattilaissarja NFL vaihtoi kuluvana vuonna head linesman  -tuomarinimikkeen nimeksi line judge, jotta termi olisi sukupuolineutraali.

3. Tuottaminen. Sukupuolittuneesta kielestä luopumiseksi tasa-arvoteossa yritetään tuottaa käyttöön uusi termi, jota voitaisiin käyttää sekä miesten että naisten joukkueissa. Samalla SAJL sitoutuu olemaan tukena muille lajiliitoille, jotka suunnittelevat terminologian päivittämistä tasa-arvoisemmaksi. Takamiehiä ja keskikenttämiehiä löytyy varmasti useammastakin lajista.

SAJL:n tavoitteena on se, ettei ainakaan naisten sarjoissa enää 2018 tarvitse puhua ja kirjoittaa linja- tai tukimiehistä.

Lue lisää Teot-sivulta!

Jaa somessa: