Hyppää sisältöön

Juhlavuoden Sinivalkoiset Piikkarit -palkinto myönnettiin Yle Urheilulle

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosittain Piikkarit-palkinnon ansiokkaasta liikunnan tasa-arvotyöstä. Tänä vuonna Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi jaettiin erityinen sinivalkoinen palkinto. Lisäksi jaettiin kaksi tunnustuspalkintoa. Palkintojen saajat valittiin 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen hyväksytyistä liikunnan tasa-arvoteoista.

Sinivalkoiset Piikkarit -pääpalkinnon sai Yle Urheilu liikunnan tasa-arvotyöstä. Yle toteutti laajan kartoituksen sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumisesta sen urheilusisällöissä. Tulosten pohjalta Yle on ryhtynyt toimenpiteisiin tasa-arvon parantamiseksi urheilujournalismissa. Tämä luo merkittävällä tavalla uutta, tasa-arvoisempaa media- ja liikuntakulttuuria. Teolla on kauaskantoiset myönteiset vaikutukset niin asenteisiin kuin keskusteluun sekä liikunnan harrastamiseen ja urheiluun että niiden johtamiseen ja valmentamiseen. Ylen työ toimii hienona esimerkkinä muille media-alan toimijoille Suomessa ja ulkomailla. Palkintoraati totesi myös perusteluissaan, että on hienoa saada uusi toimija mukaan liikunnan ja urheilun tasa-arvotyön kentälle.

Piikkarit-tunnustuspalkinnot myönnettiin Suomen Palloliitolle ja jyväskyläläisen liikuntaseura Jigotain judojaokselle.

Palloliitossa on ansiokkaasti tartuttu sekä naisten johtamisen että valmentamisen kehittämiseen Naiset Jalkapallojohtajina -ohjelmalla. Työtä on tehty pitkäjänteisesti ja tavoitteellisesti jo usean vuoden ajan. Työ on tuottanut näkyviä tuloksia niin naisjohtajien ja valmentajien määrän ja osaamisen lisääntymisenä kuin naisten kiinnostuksen kasvuna johtamista ja valmentamista kohtaan jalkapallon parissa.

Jigotain judojaoksen ”Judo on tyttöjen juttu” -tasa-arvotekokimara sisälsi koulutuksellisella otteella järjestettävän suuleirin lisäksi useita muita innovatiivisia toimenpiteitä naisten johtamisen ja valmentamisen sekä sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi judossa. Palkintoraati totesi perusteluissaan, että  palkittava teko on suuri ponnistus pienelle paikalliselle toimijalle. Teolla voi olla merkittävä paikallinen ja valtakunnallinen vaikutus naisten johtamisen ja valmentamisen sekä urheilemisen ja muun toimijuuden edistäjänä maskuliinisessa kamppailulajissa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö osallistui 100  tasa-arvotekoa -hankkeeseen kannustamalla organisaatioita tekemään tekoja sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseksi liikunnassa. Erityisenä painopisteenä oli sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen ja naisten aseman parantaminen liikunnan ja urheilun johtamisessa ja valmennuksessa. Palkinnon saaja valittiin niiden hakukriteerit täyttävien liikunnan ja urheilun tasa-arvotekojen  joukosta, jotka oli ilmoitettu 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen määräaikaan mennessä. Haaste toteutettiin yhdessä Suomen Olympiakomitean  ja Paralympiakomitean kanssa. Palkintoraatina toimi Suomen Olympiakomitean Johtaa kuin nainen -hankkeen ohjausryhmä. Palkinnoista päätti eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho.

Lue lisää OKM:n sivuilla täällä! Katso myös Ylen uutinen täällä ja Palloliiton uutinen täällä.

Kuva: opetus- ja kulttuuriministeriö. Lisää tilaisuuden kuvia voit katsoa täällä.

Jaa somessa: