Hyppää sisältöön

Kansalaisopistot lisäävät maahanmuuttajanaisten osallisuutta

Salon kansalaisopisto pilotoi syksyllä 2016 maahanmuuttajaäideille suunnatun ilmaisutaidon kurssin, jonka tarkoitus oli edistää näiden kotona lapsia hoitavien naisten kotoutumista. Kurssi järjestettiin Salon avoimen päiväkodin tiloissa, jonne myös lapset olivat tervetulleita. Kurssin kesto oli 6 viikkoa ja kurssille osallistui seitsemän äitiä lapsineen.

Kurssilla harjoiteltiin mm. valokuvausta ja kuvailmaisua ja harjoitusten tavoitteena oli naisten omakuvan ja itseilmaisun vahvistaminen. Taiteelliset ilmaisumuodot mahdollistivat sen, ettei kurssin sisällöissä tarvinnut huomioida erilaisia kielitaitotasoja, vaan ilmaisun tavat sopivat niin luku- ja kirjoitustaidottomille kuin korkeakoulutetuillekin naisille.

– Ryhmämme oli hyvin heterogeeninen: mukana oli niin turvapaikanhakijataustaisia kuin puolison perässä muuttaneita naisia. Yhteinen kieli oli suomi – välillä google translatorin avustuksella. Ryhmäytyminen onnistui kuitenkin upeasti ja osallistujat antoivat kurssista hyvää palautetta.  Erityisesti naisten keskinäistä toimintaa ja hyvää yhteishenkeä arvostettiin, kertoo Salon kansalaisopiston koulutuskoordinaattori Sini Lundgren.

Kansalaisopistojen liitto paransi palvelujensa saavutettavuutta marraskuussa 2016 myös käännättämällä kansalaisopistojen esittelytekstin albaniaksi, arabiaksi, kiinaksi, kurdiksi, persiaksi, somaliksi, thaiksi, turkiksi, vietnamiksi ja viroksi.

Lue lisää Teot-sivultamme!

Jaa somessa: