Hyppää sisältöön

Kirkkohallituksen ensimmäinen tasa-arvopalkinto FT, tuomiorovasti Satu Saariselle

Suomen evankelis-luterilainen kirkko osallistui 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen perustamalla uuden, joka toinen vuosi jaettavan tasa-arvopalkinnon. Ensimmäisen palkinnon saaja julkistettiin tiistaina 22.5.2018 Kirkkohallituksessa. Tunnustuksen luovutti arkkipiispa Kari Mäkinen.

Tilaisuuden avasi kansliapäällikkö Jukka Keskitalo, joka toivotti paikallaolleet tervetulleeksi historialliseen tilaisuuteen. Keskitalo kertoi kirkon tasa-arvopalkinnon synnystä osana Suomen itsenäisyyden juhlavuotta ja 100 tasa-arvotekoa -hanketta. Idea palkintoon tuli piispa Irja Askolalta. Suomen ensimmäinen nainen piispana, silloinen Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola toimi jäsenenä presidentti Tarja Halosen johtamassa 100 tasa-arvotekoa -hankkeen kunniatoimikunnassa.

Palkinnonsaajan julkisti arkkipiispa Kari Mäkinen. Mäkinen kertoi olevansa onnellinen saadessaan vielä kautensa lopuksi luovuttaa kirkon tasa-arvopalkinnon. Tunnustuksen saajaa Satu Saarista arkkipiispa kiitti sinnikäästä, pitkäaikaisesta ja laaja-alaista työstä sukupuolten tasa-arvon, mutta myös yhdenvertaisuuden edistämiseksi kirkossa. Saarinen on toiminut esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Satu Saarinen on myös tutkinut väitöskirjassaan naisten asemaa kirkossa. Arkkipiispa Mäkinen muistutti, että tasa-arvon edistäminen, kuten myös nykytilanteen säilyttäminen, vaatii jatkuvaa työtä.

Omassa puheenvuorossaan Satu Saarinen kiitti kirkkoa tunnustuksen perustamisesta aikana, joka tuntuu sekä kirkossa että yhteiskunnassa laajemmin takatalven ajalta. Tasa-arvokehitys kohtaa haasteita, mutta toisaalta haasteet havahduttavat ihmiset huomaamaan asioita, joita olemme pitäneet itsestäänselvyyksinä ja toimimaan niiden puolesta. ”Takatalvi uhkaa sitä, mistä olemme ehtineet jo iloita. Mutta takatalvi saa myös ihmiset liikkeelle.”

Kun Satu Saarinen valittiin Oulun tuomiorovastin tehtävään loppuvuodesta 2016, hän oli Suomen toinen ja sillä hetkellä ainoa nainen tuomiorovastina.

Palkinnon saaja sai rahapalkintona 5 000 euroa käytettäväksi itse valitsemaansa kohteeseen tasa-arvotyössä. Tuomiorovasti Saarinen aikoo kohdistaa palkintorahat Vuolle Setlementin Oulun Tyttöjen ja Poikien talojen seksuaalikasvatustyöhön.

Kirkkohallituksen täysistunto myöntää palkinnon joka toinen vuosi. Palkinto voidaan myöntää henkilölle, seurakunnalle tai muulle yhteisölle. Lisätietoa palkinnosta kirkon omilla sivuilla.

Lue kirkon tiedote palkinnon myöntämisestä täällä!

Tilaisuudessa nautittiin Sanna Vuolteenahon ja Ilkka Heinosen musiikkiesityksistä.

Jaa somessa: