Hyppää sisältöön

Kokoomusnaisten tasa-arvotekona työelämän tasa-arvoa tukeva perhevapaamalli

Kokoomuksen Naisten Liiton tavoitteena on perhevapaamalli, joka tukisi nykyistä paremmin työelämän tasa-arvoa, tasavertaista vanhemmuutta ja työllisyyttä. Mallin tulisi pystyä huomioimaan erilaisten perheiden tilanteet ja joustamaan niissä yksilöllisesti. Valinnanvapaus tulee luonnollisesti säilyttää perheillä.

Kokoomusnaisten mielestä perhevapaajärjestelmä on uudistettava viipymättä täällä vaalikaudella eikä vanhan järjestelmän viilaaminen enää riitä. Suomella ei ole varaa muita Pohjoismaita alhaisempaan pienten lasten äitien työllisyysasteeseen. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa vanhempainvapaita on kehitetty voimakkaasti tasa-arvoisen vanhemmuuden suuntaan. Uudistus on järkevä niin naisten kuin kansantaloudenkin kannalta: jos nuorten naisten työllisyys olisi Suomessa Ruotsin tasolla, työllisyysasteemme olisi 1,5 prosenttiyksikköä nykyistä korkeampi. Nykyinen järjestelmä vaikuttaa heikentävästi naisten työllistymiseen, palkkakehitykseen ja aina eläkekertymään asti. Yksinkertaisesti ei ole oikein ylläpitää rakenteita, joiden vuoksi nainen tulee tilastollisesti kalliimmaksi rekrytoinniksi kuin mies.

Kokoomusnaiset haluaa modernisoida järjestelmän niin, että se edistää naisten korkeampaa työllisyysastetta, työelämän mahdollisuuksien tasa-arvoa sekä vanhemmuuden ja vanhemmuuden kustannuksien tasaista jakautumista. Liitto haluaa myös isät käyttämään enemmän perhevapaita. Perhevapaiden epätasainen jakautuminen vaikuttaa kielteisesti naisten ura- ja palkkakehitykseen sekä lyhentää naisten työuria. Hoivavastuun tasaisempi jakautuminen toteuttaisi isien toiveen ottaa enemmän vastuuta lasten hoidosta ja samalla parantaisi naisten asemaa työmarkkinoilla.

Kokoomusnaiset työskentelee sen eteen, että perhevapaauudistus toteutetaan vielä tällä vaalikaudella niin naisten työllisyyden parantamiseksi kuin vanhemmuuden ja vanhemmuuden kustannuksien tasaisemman jakautumisen edistämiseksi.

Kokoomuksen Naisten Liitto vetää puheenjohtaja Sofia Vikmanin johdolla Kokoomuksen Perheet ja työelämä -asiakirjan valmistelutyötä. Tavoitteena on miettiä toimenpiteitä perheen ja työelämän sujuvaksi yhdistämiseksi sekä pohtia perhevapaauudistusta. Asiakirjatyö käynnistyi syyskuussa ja sen on määrä valmistua alkuvuonna 2017.

Lue lisää Teot-sivuiltamme!

Lisätietoja: http://www.kokoomusnaiset.fi/

Jaa somessa: