Hyppää sisältöön

Kuntaliiton tasa-arvoteko Tasa-arvo ajan tasalle -opas kannustaa kuntapoliitikkoja tarttumaan tasa-arvon peruskirjaan

100 tasa-arvotekoa -hankkeen kumppani Suomen Kuntaliitto kannustaa uusia kuntapäättäjiä, kuntia ja maakuntia edistämään tasa-arvoa tarjoamalla Eurooppalaiseen naisten ja miesten tasa-arvon peruskirjasta julkaistun uuden Tasa-arvo ajan tasalle -oppaan. Eurooppalainen tasa-arvon peruskirja on hyvä poliittinen ja käytännön väline tasa-arvon edistämiseen paikallishallinnossa. Kuntaliitto suosittaa kunnille, kuntayhtymille ja nyt perustettaville maakunnille sitoutumista Eurooppalaiseen tasa-arvon peruskirjaan ja viemään tasa-arvoteot käytäntöön.

Kunnat ja maakunnat voivat edistää tasa-arvoa tekemällä päätöksiä, jotka lisäävät tasa-arvoa esimerkiksi julkisen liikenteen ratkaisuissa ja päiväkotien toiminnassa. Ne voivat myös huolehtia siitä, että keskustat ja puistot ovat yhtä turvallisia miehille ja naisille ympäri vuorokauden. Julkisina työnantajina kunnat ja maakunnat voivat näyttää esimerkkiä tasa-arvon edistämisessä. Hankinnoilla voidaan edistää tasa-arvoa edellyttämällä, että tavaroiden ja palveluiden toimittajilla on oltava ajantasainen tasa-arvosuunnitelma. Tietoista tasa-arvon edistämistä on myös kieltäytyä tekemästä päätöksiä, jotka suoraan tai välillisesti heikentävät tasa-arvoa.

– Sadan itsenäisyyden vuoden aikana naisten ja miesten tasa-arvossa Suomessa on edetty pitkälle. Vielä on kuitenkin paljon tehtävää niin naisten ja tyttöjen, mutta myös miesten ja poikien tasa-arvon edistämiseksi. Tänä itsenäisyyden juhlavuonna 2017 Kuntaliitto korostaa tasa-arvon merkitystä kuntalaisten hyvinvoinnin ja tasa-arvoisten mahdollisuuksien takaamiseksi niin politiikassa, palveluissa, työssä ja turvallisuudessa. Sukupuolten tasa-arvon edistäminen tulee olla myös osa uusien maakuntien ja tulevaisuuden kuntien toimintaa, painottaa Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Sirpa Paatero.

Euroopan kuntajärjestöjen kattojärjestön CEMR:n (Council of European Municipalities and Regions) laatiman Eurooppalaisen naisten ja miesten tasa-arvon paikallishallinnon peruskirjan avulla kunnat voivat lisätä sitoutumistaan sukupuolten tasa-arvon edistämiseen käytännössä suomalaisen lainsäädännön mukaisesti. Tähän mennessä vain 16 kuntaa ja kaksi maakunnan liittoa on hyväksynyt peruskirjan. Euroopassa peruskirjan allekirjoittaneita kuntia ja alueita on 1 625, Ruotsissa 102 kuntaa ja 18 maakäräjää. 

Eurooppalaisen tasa-arvon peruskirja suomeksi ja ruotsiksi löytyy Kuntaliiton verkkopalvelusta: http://shop.kunnat.net/product_details.php?p=2988.
Tasa-arvo ajan tasalle -opas suomeksi ja ruotsiksi on saatavilla maksutta osoitteesta: http://shop.kunnat.net/product_details.php?p=3320 

#tasaarvo100
#suomi100
#suomi100uusimaa

Lisätietoa antaa Suomen Kuntaliiton erityisasiantuntija Sinikka Mikola, puh. 050 342 8218

Lue lisää Teot-sivuiltamme!

Lue ilmoitus oppaasta (7.3.2017).

Jaa somessa: