Hyppää sisältöön

Kuulumisia tasa-arvoteoista: Bukarestin-suurlähetystö pitää suomalaista tasa-arvomallia ja etenkin perhepolitiikkaa esillä

Bukarestin-suurlähetystö Romaniassa on mukana 100 tasa-arvotekoa -hankkeessa monipuolisilla toimilla. Edustusto on luvannut jatkaa suomalaisen tasa-arvomallin pitämistä esillä eri yhteyksissä viranomaisten, kansalaisyhteisön ja romanialaisen yleisön kanssa.

Edustusto on tuonut suomalaista tasa-arvomallia esille esimerkiksi suomalaisen inklusiivisen koulujärjestelmän esittelyillä, neljän romanialais-suomalaisen koulun tukemisella sekä yhteyksissä paikallisiin viranomaisiin ja ministereihin. Lisäksi edustusto on järjestänyt kaksi romanivähemmistöön keskittyvää seminaaria, joissa on käsitelty muun muassa romanien integraatiota Suomessa sekä vähemmistöjen oikeuksien tukemista.

Edustusto tukee Romanian viranomaisia, Punaista ristiä ja kansalaisjärjestöjä äitiyspakkauksen ottamiseksi käyttöön Romanian köyhimmillä alueilla sekä jatkaa yhteistyötä suomalaisen kansalaisjärjestön kanssa pakkauksen käyttöönoton edistämiseksi. Syyskuussa Bukarestissa vieraili Nauha ry, joka on luonut suurlähetystön avustuksella toimivat yhteydet Romaniaan aloittaakseen oman pilottihankkeensa äitiyspakkausten jakamiseksi kaikkein haavoittuvaisimmille perheille. Hanke on tarkoitus toteuttaa Romanian Pelastakaa lapset -järjestön ja Punaisen ristin avulla. Edustusto on pyrkinyt tapaamisissaan Romanian terveysministerin kanssa innostamaan maata myös Romanian valtion kansallisen äitiyspakkaushankkeen toteuttamiseen.

Edustusto tuo muutenkin esiin suomalaista perhepolitiikkaa eri yhteyksissä, muun muassa Facebook-sivuilla. Edustusto osallistui jälleen marraskuussa kansainväliseen päivään naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi: suurlähettiläs ja hänen assistenttinsa osallistuivat marssiin. Ensi vuonna edustustosta osallistutaan Bukarestin Pride-tapahtumaan; tänä vuonna tapahtuma jäi väliin päällekkäisten aikataulujen vuoksi.

Edustusto painottaa Moldovan paikallisen yhteistyön määrärahan (PYM) toiminnassaan etenkin sosiaali- ja ihmisoikeussektorin hankkeita, joiden avulla edistetään helposti syrjäytyvien ja haavoittuvassa asemassa (naiset, lapset, vanhukset, vammaiset) olevien ryhmien asemaa. Vuoden 2017 PYM-toiminnan prioriteettialueita terävöitetään entisestään, ja vammaisten oikeuksien edistäminen on PYM-ohjelman yksi avainteema. Hankkeet etenevät. Edustusto huomioi tasa-arvonäkökohdat myös rekrytoinneissaan. Hiljattain edustajiston harjoittelijaksi valikoitui nuori mies, joka tasapainottaa naisvaltaista henkilökuntaa.

Jaa somessa: