Hyppää sisältöön

Kuulumisia tasa-arvoteoista: Yleisön suosikki Suomen Lähetysseuran pilottihanke etenee

Suomen Lähetysseura sai 100 tasa-arvotekoa -juhlissa Yleisön suosikki -tunnustuksen. Suomen Lähetysseura aloitti vuonna 2017 Morogorossa, Tansaniassa pilottihankkeen, jonka avulla syrjäytymisvaarassa olevat ja prostituutiota harjoittavat nuoret naiset saavat itse äänensä kuuluviin ja mahdollisuuden muuttaa oman elämänsä.

Tilannetta kartoitettiin ensin kyselyllä Morogorossa. Yhdessä paikallisen seurakunnan pastorin kanssa Lähetysseuran työntekijä kutsui ensimmäiseen tapaamiseen neljä prostituoituja välittävää ”mamaa”, joita pyydettiin tuomaan seuraavaan tapaamiseen kukin 4-5 tyttöä, jotka haluavat muutosta. Toisessa tapaamisessa paikalla oli jo parikymmentä nuorta naista, jotka tulivat hyvin vaikeista oloista ja halusivat uuden mahdollisuuden työhön ja toimeentuloon.

Nuorten naisten toiveet kartoitettiin: osa haluaa viljellä maata, osa kasvattaa kotieläimiä, osa perustaa kaupan tai kioskin, osa lähteä työhön ravintolaan tai keittiöön. Seuraavassa kokoontumisessa tytöt pääsevät yrittäjä- ja bisneskoulutukseen, koska heidän oma koulutuksensa on heikkoa. Pienlainat yritystoimintaan järjestetään ryhmälainoina. Mamat suhtautuvat myönteisesti nuorten naisten haluun päästä pois prostituutiosta. Naiset etsivät ja haluavat parempaa elämää itselleen ja lapsilleen.

Yliopistojen nuoria naisia tavoittavien niin sanottujen ”mentorien” tai ”sugar daddyjen” ja seksipalveluja odottavien opettajien parissa tehtävä vaikuttamistyö jatkuu keväällä. Siinä tuodaan keskusteluun nuorten naisten haavoittuva asema, ja vaikuttamistoiminnan tavoitteeksi asetetaan keskustelun herättäminen vaietusta aiheesta.

Kolmivuotinen projekti on lähtenyt liikkeelle hyvin. Tärkeää on saada juuri paikallinen yhteisö ja naiset itse puhumaan puolestaan ja etsimään uusia elämänmalleja. Tässä Lähetysseura on tehnyt pitkäjänteistä työtä 30 maassa jo yli 150 vuoden ajan.

Paljon onnea Suomen Lähetysseuralle tunnustuksesta ja kannustusta tärkeään työhön myös jatkossa!

Jaa somessa: