Hyppää sisältöön

Maahanmuuttajanaiset toimivat vastuuviikon tasa-arvolähettiläinä

Ensi viikolla järjestettävän kirkkokuntien yhteisen Ekumeenisen vastuuviikon teema on tänä vuonna naisten työ. Teema näkyy konkreettisesti lähettiläsvierailuissa, joiden pääosassa ovat maahanmuuttajataustaiset naiset. Tavalliset naiset kiertävät syksyn ajan asiantuntijoina esimerkiksi seurakunnissa ja kouluissa kertomassa naisten ja tyttöjen oikeuksista ja tilanteesta sekä lähtömaassaan että Suomessa.

Vierailuiden tavoite on luoda lähettilään ja yleisön välille kohtaaminen, joka koskettaa ja kannustaa kuulijoita jatkossa edistämään tasa-arvoa arjessaan. Vastuuviikon koordinaattori Anna Hyvärinen toteaa, että kun ihmiset kohtaavat jonkun, jolla on omakohtaista kokemusta esimerkiksi eriarvoisuudesta, tulee asia eri tavalla lähelle.

”On puhuttelevaa, kun paikan päällä on ihminen, joka on todistanut joko Suomessa tai ulkomailla, mitä käytännössä tarkoittaa, kun naisten oikeudet eivät toteudu.”

Lähettiläänä toimii kaikkiaan lähes 20 maahanmuuttajataustaista naista eri puolilla Suomea.

Kyvyt hukkuvat ennakkoluulojen alle

Maahanmuuttajanaiset kohtaavat arjessaan yhä runsaasti ennakkoluuloja, jotka kohdistuvat heidän osaamiseensa tai pätevyyteensä työelämässä. Esimerkiksi akateemisesti koulutetulle naiselle voidaan suositella siivoojan tehtäviä. Tällaiset asenteet voivat johtaa suoranaiseen voimavarojen ja taitojen haaskaamiseen koko yhteiskunnassa.

”Moni maahanmuuttajataustainen nainen kokee, ettei saa käyttää Suomessa kaikkia kykyjään. Voi myös olla, että naiset eivät aina tunnista omia taitojaan. Näin naisten taitojen ja unelmien arvo voi jäädä näkemättä.”

Hyvärisen mukaan lähettiläsvierailut ovatkin merkittäviä paitsi kuulijoiden myös lähettiläinä toimivien naisten kannalta. Naiset voimaantuvat huomatessaan, että heitä ja heidän asiantuntemustaan kuunnellaan.

”Vierailuilla naiset saavat puhua omalla äänellään. Kun naiset toimivat asiantuntijoina, he saavat samalla myös työkokemusta.”

Tähän mennessä lähettiläsvierailuita on sovittu noin 60. Hyvärinen kertoo, että uusia lähettiläsvarauksia otetaan edelleen vastaan.

Lähettiläsvierailun varaaminen on tilaajalle maksutonta. Lisätietoa lähettiläsvierailuista ja ohjeet lähettilään tilaamiseksi saa Vastuuviikon sivuilta.

Lähettiläitä voi myös pyytää haastateltaviksi eri medioihin. Lisäksi mikä tahansa taho voi tilata itselleen maksutta kiertävän valokuvanäyttelyn, jossa esitellään lähettiläitä ja heidän kertomuksiaan.

Vastuuviikko on jo aiemmin haastanut kaikki Suomen yli tuhat seurakuntaa tekemään tasa-arvotekoja ja siten osallistumaan Naisjärjestöjen Keskusliiton ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hankkeeseen. Lisätietoa haasteesta ja tasa-arvoteon ilmoittamisesta mukaan saa tästä uutisesta.

Jaa somessa: