Hyppää sisältöön

Marttatorilla puhuttiin tasa-arvotekojen tulevaisuudesta

Lauantaina 14.9.2019 Senaatintori muuttui Marttatoriksi ja oli koko päivän ajan täynnä ohjelmaa. Iltapäivällä päälavalla puhuttiin otsikolla ”Tasa-arvotekoja jo 120 vuotta – minne katseet suunnataan seuraavaksi?”. Keskustelussa Marttaliiton puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen johdatti Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtajaa Eva Biaudet’a, tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaaraa ja Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Sallamaari Muhosta nykyajan tasa-arvokysymyksiin.

Lähes kaikki puheet tasa-arvosta Suomessa alkavat naisten äänioikeudella ja muilla historian merkkipaaluilla, totesi tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara.

Neljäsosa isistä Suomessa ei käytä yhtään vanhempainvapaapäivää, kuvasi Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet sukupuolten tasa-arvon hidasta kehitystä. Monia asioita, kuten liikennepolitiikka, pidetään helposti sukupuolineutraalina, vaikkei se ole sitä. Toisaalta paljon tasa-arvotekoja on myös tehty, esimerkiksi mediassa, missä naisten määrä on noussut selkeästi. Tätä on tehty yhteistyössä Naisjärjestöjen Keskusliiton ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan tasa-arvoteko-hankkeiden kanssa.

Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Sallamaari Muhonen puhui pätevyysharhasta. Pätevin pitää valita tehtävään, mutta se, millaiset asiat nähdään työmarkkinoilla pätevöittävinä ei ole luonnonlaki. Asenne-esteet on huomioitava kuten konkreettiset esteetkin. Mikään ei estä naisia opiskelemasta tekniikkaa tai tyttöjä harrastamasta jääkiekkoa, mutta myös kulttuuri vaikuttaa.

Sekä Naisjärjestöjen Keskusliitto että Naisasialiitto Unioni vaativat kuukautistuotteiden siirtämistä alempaan alv-kategoriaan.

Enemmän voisi pohtia sitä, miten lisää miehiä saisi esim. hoiva-aloille, toivoi tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara. Nykyisellään pojille on tarjolla varsin kapea rooli. Opinto-ohjaus ei ole vain opinto-ohjaajien asia, vaan myös aineenopettajilla on suuri merkitys kannustamisessa eri aloille, myös stereotyypioiden vastaisille aloille.

Naisten määrien jatkuva ihmettely toistaa käsitystä siitä, että naiset vallan paikoilla on jonkinlainen poikkeus ja hieman epäilyttävää, sanoi Sirpa Pietikäinen. Joskus voisi ihmetellä myös sitä, kun tehtävään valitaan taas mies.

Jaa somessa: