Hyppää sisältöön

Median tasa-arvoteot herättävät myös vastustusta

Tiistaina 12.6.2018 Tiedekulmassa keskusteltiin median tekemistä tasa-arvoteoista ja niiden vaikutuksista. Keskustelussa tuli esiin tehtyjen toimien lisäksi niiden vastustus sekä vihapuhe. Tasa-arvon edistäminen herättää vastustusta, koska se tarkoittaa asioiden tekemistä uudella tavalla.

Jokainen artikkeli tai juttu mediassa on potentiaalinen tasa-arvoteko. Naisten näkyvyyden lisääminen, sukupuolten tasa-arvoinen kuvaaminen, sukupuolineutraalit termit ja naisten käyttäminen asiantuntijoina ovat esimerkkejä asioista, joilla mediat voivat lisätä tasa-arvoa ja ovat usein niin myös tehneet. Media on erityisen vaikutusvaltainen tasa-arvon näkökulmasta, koska media muokkaa meidän kaikkien ajattelutapoja ja maailmankuvaa.

Nämä teot, kuten Yleisradion panostus naisten urheilusta uutisointiin tai Aamulehden ilmoitus siirtymisestä sukupuolineutraaleihin ammattinimikkeisiin, saavat kuitenkin myös kritiikkiä osakseen. Osa ihmisistä pitää niitä triviaaleina, turhina tai jopa haitallisina. Toimitukset ja yksittäiset toimittajat voivat saada lukijoilta ja kansalaisilta hyvinkin kipakkaa palautetta ja joutua jopa vihakampanjoiden kohteeksi. ”Media on yhä henkilöityneempää ja personoitu kohde on helppo hyökkäykselle – erityisesti jos kohde on nainen”, Aamulehden artikkelitoimituksen päällikkö Matti Mörttinen totesi #tasaarvoteot: Media tasa-arvon edistäjänä -tilaisuudessa.

Tasa-arvon edistäminen herättää vastustusta, koska se tarkoittaa asioiden tekemistä uudella tavalla. ”Juhlapuheissa kaikki kannattavat tasa-arvoa, mutta kun ryhdytään toimenpiteisiin, asia jakaa mielipiteitä ja jotkut vastustavat. Silloin pitää tehdä valintoja. Ja valintoja tehdään joka tapauksessa: asioiden jatkaminen niin kuin tähänkin asti ei ole yhtään vähemmän poliittinen valinta kuin muutos”, sanoi mediatutkija ja professori Anu Koivunen. ”Tasa-arvon puolesta puhujat joutuvat tottumaan rooliin `tunnelman pilaajana´, koska `oikeastaan kaikki on ihan hyvin´. Tällainen asenne tulee usein etuoikeutetusta asemasta: jos uutiset vastaavat maailmankuvaasi, ei niiden muuttamiselle ehkä näe mitään syytä”, tasa-arvoasiain neuvottelukunnan varapuheenjohtaja Kirsi Marttinen analysoi.

Jokaisen jutun kohdalla tehdään valintoja. ”Sukupuolen lisäksi on huomioitava ihmisten moninaisuus muutenkin. Valinta on ylipäätään sen määrittäminen, mikä on uutinen”, Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Erja Yläjärvi muistutti. Hbl:n pääkirjoitustoimituksen päällikkö Susanna Ginman kehotti tarkastelemaan määrien lisäksi niitä rooleja, joissa ihmiset esitetään: ”Miehet ovat useammin esillä asiantuntijoina, naiset tavallisina kansalaisina tai uhreina. Eliitit näkyvät mediassa. Maailmaa tarkastellaan valkoisesta, miehisestä, hyvätuloisesta näkökulmasta.”

”Sisäministeriön selvityksen mukaan vihapuhe, rasismi ja syrjintä ovat merkittäviä turvattomuuden aiheuttajia Suomessa. Vihapuhe on sukupuolittunutta, joten kyseessä on myös tasa-arvoasia”, huomautti Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet. ”Vihapuheeseen on puututtava voimakkaammin. Ihmettelen poliitikkojen hiljaisuutta”, kummasteli Yleisradion ajankohtaistoimituksen päällikkö Riitta Pihlajamäki.

Eva Biaudet ja Anu Koivunen jatkoivat tilaisuuden jälkeen keskustelua Radio Suomen Päivän suorassa lähetyksessä. Kuuntele lähetys täällä (kohdasta 06:00 eteenpäin).

Naisjärjestöjen Keskusliiton ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan yhteinen Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hanke järjesti tiistaina 12.6.2018 Tiedekulmassa Helsingissä keskustelutilaisuuden median roolista sukupuolten tasa-arvon edistäjänä. Tilaisuuden ohjelma puhujineen on nähtävillä täällä. Tilaisuuden tallenne on katsottavissa osoitteessa https://www.helsinki.fi/fi/unitube/video/20920 Kaikki tilaisuuden valokuvat löytyvät täältäSosiaalisessa mediassa keskustelua voi seurata hashtagilla #tasaarvoteot.  

Valokuva: Paula Ojansuu, Studio Kraft / Naisjärjestöjen Keskusliitto.

Jaa somessa: