Hyppää sisältöön

Medioiden täytyy ottaa käyttöön keinoja haastateltavien suojelemiseksi

Miten mediasta tehdään turvallisempi tila naisille ja kaikille? -webinaarissa keskusteltiin Suomen johtavien medioiden edustajien kanssa sukupuolten tasa-arvon edistämisestä ja vihapuheesta. Naisjärjestöjen Keskusliitto ja tasa-arvoasiain neuvottelukunta vaativat, että mediat kehittävät edelleen toimintatapoja ja työkaluja haastateltavien ja toimittajien suojelemiseksi.

Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hankkeen Miten mediasta tehdään turvallisempi tila naisille ja kaikille? -webinaarissa tiistaina 9.6.2020 käytiin vilkasta keskustelua juontajan, Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Petterssonin johdolla. Lähes 100 osallistujan joukko kuunteli, kun edustajat MTV Uutisista, Yleltä, Hufvudstadsbladetista ja Helsingin Sanomilta pohtivat tasa-arvotekojaan ja miten puuttua vihapuheeseen.

Lisäksi webinaarissa kuultiin puheenvuorot Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtajalta Eva Biaudet’lta, tasa-arvoasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Jirka Hakalalta, Sunnuntaisuomalaisen (Mediatalo Keskisuomalainen) tuottajalta Terhi Nevalaiselta ja Naisten Linja Suomessa ry:n hankepäällikkö Louna Hakkaraiselta.

Webinaarin aikana nousi muun muassa esille, että haastateltavien kieltäytyminen haastattelusta on yleistä. Vihapuheen pelon takia kieltäydytään erityisesti puhumasta aiheista, jotka liittyvät vähemmistöjen oikeuksiin, rasismiin ja sukupuolten tasa-arvoon. Myös toimittajat itse kohtaavat vihapuhetta, häirintää ja maalittamista.

Naisjärjestöjen Keskusliitto ja tasa-arvoasiain neuvottelukunta ovatkin julkaisseet aiheesta kannanoton ja vaativat, että mediat kehittävät toimintatapoja ja työkaluja haastateltavien ja toimittajien suojelemiseksi.

Webinaariin osallistujien mukaan toimituksissa on halua edistää tasa-arvoa ja puuttua vihapuheeseen. Esille kuitenkin nousi, että esimerkiksi jutuista liikkeelle lähtevien vihapuheiden jälkihoitoon ei vielä toimituksissa osata puuttua tai löytää kunnolla välineitä.

”Medioissa tarvitaan konkreettisia työkaluja ja sääntöjen päivityksiä. Henkilötason sitoutuminen ei riitä”, muistuttaa Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet.

Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hanke jatkaa yhteistyötä eri medioiden kanssa ja kiittää osallistujia aktiivisesta ja avoimesta keskustelusta. On hienoa, että mediassa tunnistetaan tasa-arvon edistämiseen liittyvät ongelmat ja niihin pyritään puuttumaan.

Lue NJKL:n ja Tanen kannanotto täältä.

Kuva: 

Nyt pidetty webinaari oli jatkoa vuosina 2018 ja 2019 pidetyille keskustelutilaisuuksille mediasta ja tasa-arvosta. 4.6.2019 Suomen johtavien medioiden edustajat keskustelivat sukupuolten tasa-arvosta mediassa  Tiedekulmassa. Eduskunta- ja EU-vaalit olivat tuolloin takana ja oli aika kysyä, miten naiset näkyivät ehdokkaina.  Tallenne tilaisuudesta katsottavissa täältä.

Kuvaaja: Paula Ojansuu

Jaa somessa: