Hyppää sisältöön

Naistenpäivän tilaisuuden terveiset: Seksuaalisen häirinnän kitkeminen elokuva- ja teatterialoilla on aloitettu

Elokuva- ja teatteriala ovat olleet viime aikoina runsaasti esillä alaa ravistelleiden häirintätapausten takia. Syksyllä 2017 käynnistyneen #metoo-liikkeen myötä monet naisnäyttelijät ovat kertoneet kokemuksistaan myös Suomessa. Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) nopeasti laatima selvitys tilanteesta osoitti, että ongelma oli todellinen.

Toivoa on kuitenkin ilmassa: esimerkiksi OKM:n valtionavustusehdoissa on ensi vuodesta lähtien mukana häirinnän kitkemiseen liittyviä velvoitteita.

Aiheesta keskusteltiin kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3.2019, kun Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hanke järjesti Seksuaalinen häirintä työelämässä – #metoo Miten tästä eteenpäin? -keskustelutilaisuuden. Mukana puhumassa oli muun muassa OKM:n kansliapäällikkö Anita Lehikoinen.

”Olemme ehkä aiemmin olettaneet liikaa, että asiat sujuvat omalla painollaan. Jos kerran puhe ja lainsäädäntö eivät auta, niin otetaan käyttöön kovin keino eli rahan ohjaus. Näin alkaa kulttuurikin muuttua”, totesi Lehikoinen.

Kansliapäällikkö kiitteli tilaisuudessa #metoo-liikettä, joka toi aiheen pinnalle. Hän uskoo, että liikkeessä on voimaa, jonka myötä eri aloilla voidaan päästä eteenpäin ongelman ratkaisemiseksi.

”Kulttuuripuolelta löytyivät ne rohkeat henkilöt, jotka nostivat esille asian, joka on ollut maan tapa erittäin pitkään ja kaikilla toimialoilla.”

Myös Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun professori, WIFT Finlandin puheenjohtaja Elina Knihtilä oli optimistinen.

”Se, että OKM puuttui tilanteeseen heti ja voimakkaasti, sai paljon aikaan. Sen jälkeen myös WIFT Finland pääsi pöytiin, joihin meitä ei ollut aiemmin huolittu. Kabinettien ovia alkoi avautua, kun ymmärrettiin, että kyse on julkisesti rahoitetusta alasta.”

Selvityksen julkistamisen jälkeen WIFT Finland on käynyt Knihtilän mukaan hyviä keskusteluja myös esimerkiksi Ylen ylimmän johdon kanssa. Tärkeänä positiivisena seurauksena Knihtilä mainitsi myös sen, että Suomen Elokuvasäätiön vuoden 2019 toimintasuunnitelmassa on ensimmäistä kertaa mukana kokonainen sivu, joka käsittelee tasa-arvon kehittämistä alalla.

”Se on meille järjetön työvoitto.”

Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hanke haastaa kaikki organisaatiot mukaan tekemään tasa-arvotekoja häirinnän kitkemiseksi. Häirinnän estämiseen liittyviä tasa-arvotekoja on tehty tähän mennessä esimerkiksi urheilu- ja pelialalla. Hanke on mielellään mukana lisäämässä tekojen näkyvyyttä ja vaikuttavuutta.

Kuvat: Mari Waegelein

Naisjärjestöjen Keskusliiton ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan tasa-arvotekojen tilaisuus Seksuaalinen häirintä työelämässä – #Metoo Miten tästä eteenpäin? järjestettiin kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3.2019 Juhlasali G18:ssa. Tilaisuudessa kuultiin kaksi paneelikeskustelua, joista ensimmäinen käsitteli työelämän seksuaalista häirintää yleisesti ja toinen häirintää kulttuuri-, urheilu- ja pelialalla. Lisäksi kuultiin aiheeseen liittyviä asiantuntijapuheenvuoroja. Katso tilaisuuden tallenne ja tutustu kuvagalleriaan. Lue Akavan Erityisalojen artikkeli tilaisuudesta täällä!

Jaa somessa: