Hyppää sisältöön

Opiskelijoiden liikuntaliitto: Häirintään liikunnassa ja urheilussa on puututtava

Opiskelijoiden liikuntaliiton (OLL) liittokokous vaatii, että liikunnassa ja urheilussa tapahtuvaan ja yleiseen seksuaaliseen häirintään on puututtava poikkeuksetta. Liittokokouksen mukaan niin opiskelijaurheilu- kuin urheilumaailmasta puuttuvat sekä konkreettiset keinot että yhteinen tahto häirinnän kitkemiseksi.

Puutteet näkyivät kipeästi esimerkiksi viime kesänä Coimbrassa järjestetyissä korkeakouluopiskelijoiden EM-kilpailuissa.

“Suurin ongelma on asenteissa. Tuntuu, että seksismi on urheilun ja liikunnan kentällä laajalti hyväksytty ilmiö. Urheilumaailmassa sukupuoliin kohdistuvat stereotypiat ovat vielä vahvasti voimissaan, eikä häirintätapauksiin aina puututa”, toteaa Opiskelijoiden Liikuntaliiton vuoden 2018 puheenjohtaja Soile Koski-Aho.

Liittokokous vaatii jokaista urheilu- ja liikuntatoimijaa kehittämään toimintamalleja, joilla häirintään pystytään aidosti puuttumaan tehokkaasti. Liittokokous toteaa myös, että häirintätapausten maton alle lakaiseminen saa loppua.

“Vaadimme, että tapahtumien rahoituskriteeristössä huomioidaan häirinnän ehkäiseminen. Jokainen häirintätapaus tulee käsitellä asian vaatimalla vakavuudella”, linjaa liittokokouksessa OLL:n puheenjohtajaksi vuodelle 2019 valittu Joonas Suikula.

Häirinnästä vapaat ja yhdenvertaiset liikuntatilat edistävät monin tavoin opiskelijoiden fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Tällä hetkellä ainoastaan kolmannes korkeakouluopiskelijoista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Kun liikuntatiloista tehdään turvallisia ja yhdenvertaisia kaikille, kynnys liikunnan harrastamiseen madaltuu.

OLL:n vuoden 2019 puheenjohtaja Joonas Suikula vaatii, että keskustelua tärkeästä aiheesta jatketaan myös valtakunnan politiikassa. “Vaadimme, että tulevissa eduskuntavaaleissa puolueet profiloituvat vahvemmin paitsi liikunnan myös yhdenvertaisuuden edistäjinä.”

OLL osallistui Naisjärjestöjen keskusliiton ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan 100 tasa-arvotekoa 2016–2017 -hankkeeseen #AllMaleSports – tasa-arvoa urheilujournalismiin ja sen yli -kampanjalla. Kampanjan tavoite oli herättää keskustelua naisten roolista urheilujournalismissa ja laajemmin urheilumaailmassa.

Jaa somessa: