Hyppää sisältöön

Plan kouluttaa nuoria tasa-arvovaikuttajiksi

Plan International Suomi aloitti kesäkuussa koulutusohjelman, jolla tuetaan ja kannustetaan nuoria vaikuttamaan itselleen tärkeisiin tasa-arvoteemoihin. Naisjärjestöjen Keskusliitto ja Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hanke toimivat koulutusohjelman kumppaneina.

Ensimmäiseen Nuori tasa-arvovaikuttaja -koulutukseen 2.6.2020 kokoontui parisenkymmentä innostunutta 15–29-vuotiasta osallistujaa. Koulutusohjelma järjestetään nyt ensimmäistä kertaa ja alusta asti on näyttänyt siltä, että nuorilla on kiinnostusta tämän tapaiseen koulutukseen – ohjelmaan esimerkiksi haki enemmän nuoria kuin pystyttiin ottamaan mukaan.

Naisjärjestöjen Keskusliiton jäsenjärjestö Plan International Suomi on ollut aktiivisesti mukana Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hankkeessa ja nyt alkanutta koulutusohjelmaakin on suunniteltu yhteisvoimin.

Koulutusohjelmaa Planilla koordinoiva Maiju Tuomainen pitää tärkeänä, että nuoret pääsevät vaikuttamaan heille tärkeisiin asioihin.

”Ohjelmalla Plan haluaa tarjota nuorille mahdollisuuden oppia ja saada äänensä kuuluviin. Lisäksi haluamme vahvistaa nuorten taitoja toimia tasa-arvoasioissa ja löytää oma polkunsa nuorena vaikuttajana”, kertoo Tuomainen.

Koulutukseen mukaan hakeneilla nuorilla on vahva halu vaikuttaa yhteiskuntaan ja edistää sukupuolten tasa-arvoa. Osalla nuorista on itselläänkin kokemuksia syrjinnästä. Nuoret tuovat esille muun muassa, että tasa-arvon puute koulumaailmassa niin täällä Suomessa kuin maailmallakin huolettaa. He haluavat oppia keinoja ja taitoja argumentoida, nostaa esille asioita ja tehdä konkreettisia toimia sukupuolten tasa-arvon eteen.

Koulutusohjelma jatkuu lähitapaamisilla ja nuorten itse suunnittelemilla vaikuttamistoimilla syksyllä. Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hanke koordinoi nuorille mentoreja ja kerää yhteen naisjärjestökentällä tarjolla olevia vapaaehtoistyömahdollisuuksia. Vaapaaehtoistyöpankki tullaan julkaisemaan kesän aikana kaikkien käyttöön.

Kuva: Clara ja Nuria ovat Plan Internationalin aktivisteja Espanjassa

Kuvaaja: Plan International / Alejandro Álvarez Gómez

Jaa somessa: