Hyppää sisältöön

Ranskan instituutin naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen seminaari 24.11.2017

Ranskan instituutti järjesti tasa-arvotekonaan johtajansa Jeannette Bougrabin aloitteesta Yhdistyneiden kansakuntien kansainvälisen naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamisen päivän aattona perjantaina 24. marraskuuta Eurooppasalissa Helsingissä seminaarin End Domestic Violence Against Women. Seminaarin moderoi Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Erja Yläjärvi.


Kaikki kuvat: Ranskan instituutti Suomessa

Seminaarin avauspuheenvuoron piti presidentti Tarja Halonen. Presidentti peräänkuulutti sensitiivisyyttä uhreja kohtaan naisiin kohdistuvan väkivallan tutkinnassa. Presidentti Halonen puhui myös väkivallasta keskustelun vaikeudesta erityisesti kansainvälisissä yhteyksissä. Presidentti Halonen kertoi kuinka avatakseen tuota keskustelua nosti 1980-luvulla CEDAW:n (YK:n alainen Committee on the Elimination of Discrimination against Women) kokouksessa esille naisiin kohdistuvan väkivallan määrän Suomessa. Muiden maiden edustajat olivat kovasti pahoillaan Suomen tilanteesta. Siihen Halonen totesi, että ongelma on todennäköisesti sama muuallakin, siitä ei vain puhuta.

Tervetulopuheen pitänyt Ranskan instituutin johtaja Jeanette Bougrab muistutti naisiin kohdistuvan väkivallan yleisyydestä Euroopassa. Ei pidä kysyä, miksei nainen lähde väkivaltaisesta parisuhteesta, vaan miksi mies lyö, Bougrab sanoi.

Seminaariväki sai kuulla pysäyttävän puheenvuoron, jossa parisuhdeväkivaltaa kokenut nainen kertoi oman tarinansa. Nainen moitti oikeusprosessien pitkää kestoa: oikeudenkäyntiä väkivallantekijää vastaan voi joutua odottamaan jopa yli vuoden. Se on aivan liian pitkä aika joutua elämään tapahtunutta uudelleen ja uudelleen.

Aamupäivän ensimmäiseen paneelikeskusteluun osallistuivat Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet, tasa-arvosuurlähettiläs Anne Meskanen, Amnestyn sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija Pia Puu Oksanen ja Lyömättömän Linjan vastaava väkivaltatyön asiantuntija Kostas Tassopoulos.

Biaudet peräänkuulutti taakan nostamista yksinomaan naisten harteilta ja miesten osallistumista väkivallan vastaiseen työhön. Keskustelu naisiin kohdistuvasta väkivallasta on keskittyy liiaksi naisiin eikä tarpeeksi miehiin. Myös ihmiskauppa ja prostituutio on nostettava osaksi keskustelua naisiin kohdistuvasta väkivallasta. ”Yhteiskunnan yleinen asenne naisia kohtaan vaikuttaa väkivaltaan. Naisiin kohdistuvan väkivallan olemassaoloa kiistetään yhä. Kyse on yhä vieläkin ”lyhyestä hameesta”. Tällä hetkellä Suomessa käydään sen tasoista keskustelua, että onko tasa-arvo ok, vaikka todellisuudessa vain pieni osa suomalaisista vastustaa tasa-arvon edistämistä. Naisjärjestöjen Keskusliitto peräänkuuluttaa poliittisilta johtajilta pätevyyttä tasa-arvoasioissa. Poliitikko, joka ei osaa tai halua kommentoida naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ei ole pätevä tehtäväänsä.” Väkivallan uhriksi joutuneilta naisilta odotetaan suurta rohkeutta ja jaksamista ajaa itse oikeuksiaan, Biaudet huomautti. ”Naisille on suuri uhraus tulla esiin väkivallan uhreina, koska sitä seuraa intimiteetin menetys.”  

Ajatus vahvoista pohjoismaisista naisista vaikuttaa käytäntöihimme, jotka vaativat uhreilta itseltään suurta rohkeutta ja aktiivisuutta, sanoi Amnestyn Pia Puu Oksanen. Naisiin kohdistuvassa väkivallassa on kysymys sukupuolten epätasa-arvosta, mutta tämä yhteys usein unohtuu tai kielletään keskusteluissa. Oksanen muistutti, että kärsimyksen lisäksi naisiin kohdistuva väkivalta maksaa Suomelle miljardi euroa vuosittain. Mitä konkreettista Suomen hallitus aikoo tehdä asialle? Väkivaltaa kohdanneille suunnattujen palvelujen määrän lisäksi olisi puhuttava niiden saavutettavuudesta. 

Kostas Tassopoulos totesi, että Lyömättömän Linjan työn peruskysymys on se, miten yhteiskunnassamme rakennetaan maskuliinisuutta. Tassopoulos kertoi, ettei tyypillistä asiakasta ole: naisiin kohdistuvaa väkivaltaa esiintyy kaikissa yhteiskuntaluokissa. Myös Tassopouloksen mukaan miehet täytyy aktivoida nykyistä vahvemmin mukaan väkivallan vastaiseen työhön.

Suurlähettiläs Anne Meskanen pohti, että väkivalta itsessään ei ole Suomessa tabu, mutta heikkous ja uhrina oleminen on. Suomi tarvitsee feminististä politiikkaa, ja kansainvälinen tilivelvollisuus on hyvä kirittäjä ongelman kitkemisessä. Naisia tarvitaan lisää tuomareiksi, syyttäjiksi ja poliiseiksi. Samalla meidän on muistettava tukea hauraissa valtioissa, kuten Afganistanissa, eläviä naisia ja tuettava tasa-arvon toteutumista kansainvälisesti.

Seminaarin toisessa paneelikeskustelussa olivat mukana rikosylikonstaapeli Saara Asmundela Helsingin poliisilaitoksen vakavan rikollisuuden tutkintayksikön seksuaalirikoksia tutkivasta ryhmästä, Viola – Väkivallasta vapaaksi ry:n puheenjohtaja Olli Humalamäki, oikeusvertailun ja yleisen oikeustieteen professori emerita Kevät Nousiainen ja oikeustieteen tohtori Merja Pentikäinen Opinio Jurisista. Saara Asmundela korosti, että poliisin väkivallan vastaisessa työssä ennaltaehkäisy on ykkösprioriteetti. Poliisi saa 75 lähisuhdeväkivaltapuhelua päivittäin. Olli Humalamäki toi esiin kansalaisjärjestöjen merkitystä väkivallan vastaisessa työssä. Järjestöillä on vahva perinne väkivaltatyössä, ja julkisen sektorin kannattaa hyödyntää sitä. Kevät Nousiainen painotti, että paine pitäisi ottaa pois väkivallan uhrien harteilta viranomaisten hoidettavaksi. Nousiaisen mukaan on hälyttävää, ettei väkivaltaa useinkaan huomioida eron jälkeisissä huoltajuus- ja tapaamispäätöksissä. Merja Pentikäinen muistutti, että ihmisoikeuksien käsite sellaisena kuin sen tunnemme on varsin nuori, vuodelta 1945, ja naisiin kohdistuva väkivalta alettiin nähdä ihmisoikeusongelmana vasta vuosikymmeniä myöhemmin. 

Seminaarin päätti Ranskan Suomen suurlähettiläs Serge Tomasi. Hän kiitteli seminaarin aikana esiin nousseita hyviä ideoita naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseksi.

Suurkiitos Ranskan instituutille loistavasta seminaarista! Seminaariväki sai varmasti paljon ajateltavaa, ja näillä eväillä jatkamme yhdessä työtä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

Jaa somessa: