Hyppää sisältöön

Sata seurakunnan työntekijää saa tasa-arvokoulutusta

Kun Nurmijärven evankelis-luterilaisen seurakunnan kirkkoherra Ari Tuhkanen kuuli seurakuntien tasa-arvohaasteesta, hän ryhtyi tuumasta toimeen. Tuhkanen esitteli haasteen seurakunnan lähiesihenkilöiden kokouksessa, ja hetken kuluttua syntyi idea seurakunnan henkilökunnalle järjestettävästä tasa-arvokoulutuksesta.

Tasa-arvokoulutus järjestetään maaliskuussa 2019 seurakunnan työpaikkakokouksen yhteydessä. Siihen osallistuu noin sata henkilöä. Tuhkanen kertoo, että ajankohta oli tietoinen valinta.

”Idea on, että mahdollisimman moni työntekijä tulisi mukaan koulutukseen. Tavoite on vahvistaa tasa-arvoista ajatusmallia entisestään työyhteisössä, samoin seurakunnassa ja paikkakunnalla.”

Koulutuksen tarkka sisältö ei ole vielä selvillä. Tarkoitus on kuitenkin, että työntekijät voivat hyödyntää koulutuksen oppeja omassa arjessaan ja levittää näin tasa-arvoisia toimintatapoja entistä laajemmalle myös seurakuntalaisten keskuudessa.

Ekumeeninen vastuuviikko, Naisjärjestöjen Keskusliitto ja tasa-arvoasiain neuvottelukunta haastoivat kaikki Suomen seurakunnat tekemään tasa-arvotekoja osana Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hanketta aiemmin syksyllä. Osallistumisaikaa on nyt jatkettu, ja seurakunnat voivat ilmoittaa tasa-arvotekonsa tai tekosuunnitelmansa mukaan haasteeseen 20.12.2018 asti.

”Jeesus oli tasa-arvossaan ehdoton”

Päätös haasteeseen tarttumisesta oli Nurmijärven seurakunnalle helppo. Halu edistää tasa-arvoa oli olemassa jo ennestään, ja inspiraatio löytyi läheltä.

”Tasa-arvon edistäminen on tärkeää jo siksi, että Jeesus oli äärimmäisen ehdoton tasa-arvossaan. Jeesuksen elinaikana naisten ja lasten asema oli hyvin heikko, mutta hän nosti esiin sitä, että kaikki ovat aivan samanarvoisia”, Tuhkanen sanoo.

Hän toteaa, että esimerkiksi työyhteisössä työtehtävät tulee jakaa puhtaasti osaamisen ja kykyjen mukaan. Tämä on myös työyhteisön etu.

Tuhkasen mukaan seurakunnissa, samoin kuin muualla yhteiskunnassa, on vielä paljon tehtävää tasa-arvon saavuttamiseksi. Tämä näkyy esimerkiksi asenteissa.

”Kun kirkkoon kuuluu neljä miljoonaa ihmistä, mukaan mahtuu myös paljon ajatuksia. Tietysti on esimerkiksi ihmisiä, jotka ajattelevat oman raamattunäkemyksensä kautta, että pappisvirka kuuluu vain miehille. Keskusteluyhteyden säilyttäminen on näissä asioissa tärkeää.”

Tuhkanen muistuttaa, että seurakunnat ovat merkittäviä mielipidevaikuttajia kaikilla Suomen paikkakunnilla. Niin myös Nurmijärven seurakunta, joka on Suomen suurin maalaisseurakunta.

”Haluaisin haastaa muutkin seurakunnat mukaan tasa-arvotekoihin Jeesuksen antaman esikuvan pohjalta.”

Nurmijärven evankelis-luterilaisen seurakunnan kirkkoherra Ari Tuhkanen järjesti tasa-arvokoulutuksen.
Jaa somessa: