Hyppää sisältöön

Sosialidemokraattiset Nuoret ry:n tasa-arvotekona anonyymin työnhaun kokeilu ja edistäminen

Sosialidemokraattiset Nuoret ry lähtee mukaan 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen järjestämällä anonyymin työnhaun kokeilun. Järjestö sitoutuu seuraavassa rekrytoinnissaan luomaan ja noudattamaan anonyymin työnhaun käytänteitä. Anonyymin työnhaun keinoin Sosialidemokraattiset Nuoret on mukana edistämässä työelämän tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Samalla järjestö haluaa kannustaa ihmisiä erilaisista taustoista hakemaan mukaan toimintaansa.

Työhönotossa tapahtuu syrjintää esimerkiksi silloin, kun ansioitunut hakija jätetään valitsematta tehtävään sukupuolensa vuoksi tai kun vierasperäisen nimen omaavaa henkilöä ei nimensä takia haluta kutsua työhaastatteluun. Kansainvälisissä tutkimuksissa yleisimmiksi syrjinnän aiheuttajiksi on todettu etninen alkuperä, sukupuoli ja ikä. Lisäksi tuoreimmissa tutkimuksissa on kiinnitetty huomiota erityisesti palvelualoilla esiintyvään ulkonäkösyrjintään.

Anonyymillä työnhaulla tarkoitetaan menettelyä, jossa saapuneista työhakemuksista poistetaan valittavan työtehtävän kannalta epäoleellisia tietoja, jotka kuitenkin saattaisivat tiedostamattomasti ohjata rekrytointipäätöksiä ja vaikuttaa siihen, keitä kutsutaan työhaastatteluun. Tällaisia epäoleellisia tietoja ovat ainakin hakijan nimi, sukupuoli ja ikä. Anonyymi työnhaku ei poista rakenteellista syrjintää, mutta pakottaa rekrytointipäätöksiä tekevät henkilöt katsomaan hakemuksia uudella tavalla ja perustelemaan päätöksiä vain hakemuksista saatavilla tiedoilla. Lisäksi anonyymin työnhaun käyttö on positiivinen signaali työpaikan hakemista suunnitteleville, työhönottosyrjintää pelkääville henkilöille, kun sen käytöstä ilmoitetaan jo hakukuulutuksessa.

Lue lisää Teot-sivultamme!

Lisätietoja: www.demarinuoret.fi
 

Demarinuoret-logo.
Jaa somessa: