Hyppää sisältöön

Sukupuolella ja representaatiolla on väliä videopeleissä

Miltä tuntuu, kun joudut ampumaan vihollisia, jotka ulkonäöltään muistuttavat sinua enemmän kuin hahmo, jota pelaat, kysyvät We in Gamesin Taina Myöhänen ja Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hankkeen projektipäällikkö Liisa Ketolainen teknologia ja tasa-arvo -blogisarjassa.

Videopelien pääosassa on usein valkoinen mies, joka on tarinan sankari. Samaan aikaan naiset on usein kuvattu kapeasti ja stereotyyppisesti: pelastettavina uhreina tai pelin sankarin himon kohteina.

Pelialalla on kuitenkin havahduttu representaation ongelmiin. Stereotypiat ja rodullistaminen kohdistuu usein ei-länsimaalaisiin, alkuperäiskansojen edustajiin, sukupuolivähemmistöihin ja naisiin. Osa yrityksistä on vastannut tarpeeseen tuottamalla pelejä, joissa pelattavat hahmot ovat moninaisempia.

Peleissä esiintyvillä stereotypioilla ja sukupuolirooleilla on väliä. Kulttuurilla on valtava merkitys paitsi väkivallan ylläpidossa, myös sen purkamisessa.

 Videopelit ovat interaktiivisuudessaan ja immersiivisyydessään poikkeuksellinen tarinankerronnan muoto – pelaaja ei ole passiivinen, vaan aktiivinen, vuorovaikutuksellinen toimija. Pelien tulisi tarjota moninaisempia samaistumisen kohteita ja laajempaa maailmankuvaa.

Muutos ei toteudu yksin, vaan vaatii pelialan sisäisten rakenteiden ja toimintatapojen tarkastelua.

Liisa Ketolainen & Taina Myöhänen

Lue koko teksti Naisjärjestöjen Keskusliiton blogista!

Kuva: Alexey Savchenko / Unsplash

Jaa somessa: