Hyppää sisältöön

Suomen tasa-arvohistoria 10 minuutissa!

Yleisradion, Tampere-talon, valtioneuvoston kanslian ja WOW Finlandin yhteinen tasa-arvoteko on Tasa-arvon historia -video, joka kertoo suomalaisen tasa-arvon eteen tehdystä työstä ja toisaalta niistä tuloksia, joita tasa-arvolla on saavutettu. Video kannustaa näkemään tasa-arvon suomalaisen yhteiskunnan yhtenä menestystekijänä, jonka eteen tarvitaan jatkuvaa työtä. Lue alta, mitä videon käsikirjoittanut ja ohjannut Maarit Tastula kertoo videosta ja suomalaisesta tasa-arvosta!

TASA-ARVO – SUOMALAINEN UNELMA

On monia asioita, joita pidämme elämässämme itsestäänselvyyksinä, kuten lasten päivähoito, ilmainen kouluopetus ja kouluruokailu. Jopa äänioikeus on meille sellainen itsestäänselvyys, että moni ei viitsi edes sitä käyttää.

Tasa-arvon historia -videon ajatus on nostaa esiin se yli 100 vuotta kestänyt tasa-arvotyö, jota esiäitimme ovat sinnikkäästi tehneet meidän puolestamme. Se on vaatinut rohkeutta ja sisua, diplomatiaa ja yhteistyötä yli puoluerajojen. Se on vaatinut myös kansainvälisyyttä: monet löysivät ideansa Suomen rajojen ulkopuolelta. Ajatuksilla ei ollut silloinkaan kotimaata.

Vuosikymmenten aikana vahvistui usko siihen suomalaiseen unelmaan, että menestyäkseen pienen maan on otettava kaikki lahjakkuus käyttöön sukupuolesta riippumatta. Koska kaikki voivat oppia kaikkea ja kenestä tahansa voi tulla mitä vain.

Suomalaisen tasa-arvon historia ei mahdu 10 minuuttiin. Lucina Hagman, Maikki Friberg, Alli Lahtinen, Hella Wuolijoki ja monet, monet muut naiset ja heidän tekemänsä työ esimerkiksi naisjärjestöissä, usein ruohonjuuritasolla, ei mahtunut mukaan videoon. Sinnikkäitä sissejä on onneksi ollut paljon ja heillä kaikilla olisi oma tarinansa kerrottavanaan.

Tasa-arvo ei ole vieläkään valmis. Naisiin kohdistuva väkivalta perheissä, erot palkkauksessa ja yrityselämän näkymättömät lasikatot ovat tulevien naissukupolvien taistelukenttä. Eivätkä saavutetutkaan edut ole ikuisia, jos niitä ei puolusteta.

Maarit Tastula

Lue lisää Teot-sivultamme! 

Video löytyy Yle Areenasta suomeksi täältä.

Englanninkielinen The History of Equality -video löytyy täältä.

Jaa somessa: