Hoppa till innehåll

Yle: mer jämställd sportjournalistik

Yle gjorde en omfattande utredning om hur jämställdheten uppfylls i dess sportinnehåll 2017. Utgående från resultatet vidtog Yle åtgärder för att förbättra jämställdheten inom sportjournalistiken, vilket bidrar märkbart till en ny och mer jämställd medie- och idrottskultur.

Yle ökade kvinnornas synlighet: Konceptet Mestaruusputki gav de finländska bollsportserierna för damer samma tv-synlighet som serierna för herrar. Yle Urheilu och Yle Sporten började också följa upp jämställdheten på sin webbplats i realtid. Dessutom beslutade Yle att erbjuda berättande innehåll som betonar damidrott och damidrottare och som framför allt riktar sig till den unga publiken.

Yles jämställdhetsgärningar har långsiktig och positiv inverkan på attityderna, debatten och idrottsutövandet samt på ledarskapet och tränarskapet. Yles arbete utgör ett fint exempel för andra aktörer inom mediebranschen både i Finland och utomlands. Yle har också utvidgat jämställdhetsuppföljningen från sportredaktionen till andra områden.

Dela på sociala medier: