Hyppää sisältöön

Tarinakengät tekee naisiin kohdistuvaa väkivaltaa näkyväksi

Ensi- ja turvakotien liiton tasa-arvoteko on lähisuhdeväkivallasta kertova osallistava Tarinakengät -näyttely. Näyttelyn kengät kertovat aitoja tarinoita naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja siitä selviämisestä.

Tarinoita näyttelyä varten kerättiin haastatteluin ja sähköisesti facebookin tai sähköpostin välityksellä. Mukana on yhteensä 22 tarinaa.

Tarinakengät kertovat erilaisista askeleista: raskaista askelista, pienistä askelista, isoista harppauksista. Askelista, jotka voivat olla keveitä tai kannustavia, joskus myös polkea paikallaan. Ne kertovat pelosta ja epätoivosta, onnesta, rohkeudesta ja selviytymisestä.

Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä arvostaa tarinansa kertoneita naisia ja korostaa, miten tärkeä teko oman tarinan julkisuuteen tuominen on.

– Lähisuhdeväkivalta on Suomessa edelleen liian vaiettu ilmiö. Vaikka joka kolmas nainen Suomessa joutuu väkivallan tai sen uhan kohteeksi perhe- ja lähisuhteissaan, se tulee kuitenkin yhä liian harvoin ulkopuolisten, läheisten tai viranomaisten tietoon, Särkelä sanoo.

Jokainen väkivaltatilanne on liikaa ja apua kannattaa aina hakea.

– Tarinakengät -näyttely on todella tärkeä tasa-arvoteko, sillä se tuo naisten kokemaa väkivaltaa esille uudella, erilaisella tavalla taidetta hyödyntäen, Särkelä korostaa.

Kirjoittaminen on saanut monet pohtimaan omaa väkivaltatilannettaan ja motivaatio sen esittämiseen on yleensä ollut halua auttaa muita. Kirjoittaminen on voinut myös voimaannuttaa ja lisätä kirjoittajan hyvinvointia. Näyttelyyn tutustuminen on voinut lisäksi rohkaista väkivaltaa kokenutta puhumaan asiasta myös itse. Hanke ottaa edelleen vastaan tarinoita näyttelyä varten.

Lue lisää Teot-sivultamme!

Jaa somessa: