Hyppää sisältöön

Tasa-arvoteot jatkuvat: Kirkon tasa-arvopalkinto 2020 myönnettiin Taantuvan tasa-arvon kirkko -teokselle

Kirkon tasa-arvopalkinto on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tasa-arvoteko. Vuoden 2020 tasa-arvopalkinto myönnettiin Taantuvan tasa-arvon kirkko -teokselle ja sen kirjoittajille.

Taantuvan tasa-arvon kirkko on Anni Tsokkisen toimittama kokoelma kirjoituksia tasa-arvosta, yhdenvertaisuudesta ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon nykytilasta. Mukana ovat neljätoista kirjoittajaa, jotka ovat muun muassa pappeja, tutkijoita ja seurakunnan entisiä tai nykyisiä jäseniä.

Palkinnon perusteissa korostettiin toimintaa ja tulevaisuuteen suuntaavaa katsetta. Teoksessa esitellään konkreettisia toimia, joilla kirkon yhtenäisyyttä ja tasa-arvoa voi edistää. Teos on myös herättänyt laajempaa julkista keskustelua tasa-arvosta kirkossa.

Kirkkohallituksen jumalanpalvelus- ja yhteiskunta -yksikön johtaja Kari Latvus kertoo palkintoperusteista: ”Taantuvan tasa-arvon kirkko on sekä kirkkoa haastava että myös kirkon uudistusta etsivä moniääninen teos. Se ei naulaa viimeistä sanaa asioihin vaan nostaa esiin myös kiperiä kysymyksiä.” Palkinnon jakoi arkkipiispa Tapio Luoma tiistaina 22. syyskuuta.

Palkinnon saajat saavat 5000 euron rahapalkinnon käytettäväksi tasa-arvotyöhön voittajien valitsemissa kohteissa. Rahat lahjoitetaan Sateenkaariyhdistys Malkukselle ja Kirkon Ulkomaanavun hankkeelle Nepalissa.

Palkinnon myöntää kirkkohallituksen täysistunto joka toinen vuosi. Kirkkohallitus perusti tasa-arvopalkinnon vuonna 2017 osana Naisjärjestöjen Keskusliiton ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hanketta. Ensimmäinen tasa-arvopalkinto myönnettiin tuomiorovasti Satu Saariselle vuonna 2018.

Perusteita palkinnon myöntämiselle ovat sukupuolten välisen tasa-arvon lisääminen, eettisten arvojen vahvistaminen ihmisten tasa-arvoisessa kohtelussa, ja pitkäjänteinen työ tai uusi innovaatio tasa-arvokysymyksissä. Kirkon tasa-arvopalkinnon saajana voi olla henkilö, seurakunta tai muu yhteisö.

Taantuvan tasa-arvon kirkko -teoksen kansi, jossa haalean roosan värisellä pohjalla teoksen nimi valkoisella ja sinisellä tekstillä.

Jaa somessa: