Hyppää sisältöön

Teknologiayritykset pyrkivät puuttumaan aiempaa hanakammin naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja häirintään

Verkossa tapahtuva häirintä ja väkivalta uhkaavat demokratiaa ja kaventavat tyttöjen sekä naisten osallistumismahdollisuuksia. Sosiaalisella medialla on tärkeä rooli ilmiöön puuttumisessa. Somealustat tarjoavat mahdollisuuksia osallistua, mutta niissä piilee myös riski altistua häirinnälle ja verkkoväkivallalle.

Facebook pyrkii tarttumaan tähän ongelmaan ja on julkistanut liudan naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja häirintään puuttuvia aloitteita alustoillaan. Vastikään julkaistu naisten turvallisuuteen keskittyvä Women’s Safety Hub kokoaa yhteen somejätin toimintatavat ja työkalut, joiden avulla väkivaltaiseen toimintaan ja häirintään voi puuttua. Sivusto myös tarjoaa koulutuksia ja kohdennettua tukea poliitikolle ja journalisteille, sekä häirintää ja väkivaltaa kokeneille. Yhdessä kolmannen sektorin kanssa kehitetty sivusto käännetään 55 kielelle.

Lisäksi Facebook on muodostanut kansainvälisen Global Women’s Safety Expert Advisors -ryhmän, joka koostuu 12 aktivistista, johtajasta ja tutkijasta. Neuvoa antavan ryhmän tehtävänä on auttaa yritystä kehittämään naisia paremmin palvelevia toimintatapoja, tuotteita ja ohjelmia Facebookissa ja Instagramissa.

Facebook ei ole ainoa somealusta, joka pyrkii järeämpiin tekoihin naisiin kohdistuvan verkkoväkivallan kitkemiseksi. The Guardianin mukaan Facebookin lisäksi Google, Twitter ja TikTok ovat sitoutuneet uudistamaan alustojensa moderointiperiaatteita ja toimintatapoja naisiin kohdistuvaan häirintään puuttumiseksi. World Wide Web Foundationin johdolla teknologiayritykset ovat lupautuneet muun muassa parantamaan käyttäjien mahdollisuutta kontrolloida sitä, kuka voi nähdä ja kommentoida postauksia, parantamaan raportointijärjestelmiään sekä helpottamaan häirinnän ja väkivaltaisen sisällön ilmiantamista.

Joka kolmas nainen on kokenut häirintää verkossa. Vihapuhetta kohdistuu erityisesti poliitikkoihin ja journalisteihin, sekä julkisessa asemassa työskenteleviin naisiin. Suomalaisten naisten riski kokea seksuaalista häirintää ja vihapuhetta on yli viisi kertaa suurempi kuin miehillä. Vihapuhe on yleisempää nuoriin ja vähemmistöryhmiin kuuluvilla naisilla. Euroopassa 9 miljoonaa tyttöä on kokenut verkkoväkivaltaa 15 ikävuoteen mennessä.

Jaa somessa: