Hyppää sisältöön

Heikoilla jäillä -dokumenttielokuva

Monet urheilun kuluttajista ovat ennakkoluuloisia naisten joukkueurheilua kohtaan. Se kertoo ehkä enemmän kulttuurista, johon olemme kasvaneet, kuin yksilöistä itsestään. Tämä näkyy myös katsojaluvuissa, ruutuajassa, liittotasolta tulevassa rahallisessa panostuksessa sekä lajien saamassa vähäisessä sponsorirahassa. Naisten joukkuelajeihin ei samaistuta samalla tavalla kuin miesten vastaaviin.

Dokumentti kertoo kahta lajia maajoukkuetasolla pelaavan Susanna Tapanin tarinan. Jääkiekkomaajoukkueen kanssa Susanna pääsee olympialaisiin, mikä lienee jokaisen urheilijan suurimpia unelmia. Ringeten saralla Susanna on saavuttanut maailmanmestaruuden ja hänet on valittu kisojen parhaaksi pelaajaksi. Kaikesta huolimatta hän ei pysty elättämään itseään urheilulla, ja arkeen kuuluu väistämättä myös tiivis aherrus koulun penkillä. Sukupuolten epätasainen edustus mediassa estää hahmottamasta ongelmaa, eikä auta näkemään naisurheilijoita samanlaisina sankareina. Naispalloilu tarvitsee Susannan ja hänen joukkuetovereidensa kaltaisia esikuvia.

Huolimatta naisten lisääntyneestä osallistumisesta urheiluun, naiset ovat merkittävästi aliedustettuina myös urheilua tukevilla osa-alueilla, kuten valmennuksessa ja hallinnollisella puolella. Milloin tulee se päivä, jolloin naisten ja miesten urheilua ei verrata keskenään, vaan niitä pidetään yhtä arvokkaina ja mielenkiintoisina katsomisen ja osallistumisen kohteina? Tulevaisuudessa suurin potentiaalinen harrastajamäärien kasvu on naisissa, ainakin palloilulajien kohdalla. Helpoin tie saada lisää kansainvälistä menestystä olisi panostaa enemmän naisurheiluun. Ovatko naisurheilijat käyttämätön voimavara urheilumaailmassa?

Mahla Films on vuonna 2015 perustettu tuotantoyhtiö, jonka olemassaolon perustarkoitus on todellisuuden tutkiminen tarinankerronnan keinoin. Tämä pitää sisällään sekä fiktiiviset että dokumentaariset elokuvat, joiden tarinat heijastelevat tekijöiden mielestä yhteiskunnallisesti tärkeitä teemoja.

Tekijä: Mahla Films Oy
Lue lisää

Jaa somessa: