Hyppää sisältöön

Ilmainen ehkäisy kuuluu kaikille

Suomen Kätilöliitto – Finlands Barnmorskeförbund ry osallistuu 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen haastamalla kaikki Suomen kunnat tarjoamaan ilmaisen ehkäisyn kuntalaisilleen, niin naisille kuin miehille. Kätilöliitto toimittaa haasteen jokaiselle 313 suomalaiselle kunnalle suoraan vuonna 2017 ja seuraa haasteen toteutumista sosiaalisessa mediassa sekä verkkosivuillaan. Lisäksi Kätilöliitto pitää teemaa esillä läpi vuoden 2017.

Kätilöliiton keskeinen viesti pohjautuu THL:n julkaisemaan Edistä, ehkäise, vaikuta – Seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelmaan 2014-2020.

Vuonna 2015 julkaistiin Käypä hoito-suositus raskauden ehkäisystä. Sen keskeisenä sanomana on, että raskauden ehkäisyn ja ehkäisypalveluiden tulee olla helposti saatavilla ympäri vuoden. Raskauden ehkäisypalveluiden ydinajatus painottuu palvelujen kehittämiseen kokonaisvaltaisen seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen suuntaan. Jo Jyrki Kataisen hallitusohjelmassa 2011 tavoitteeksi asetettiin se, että raskauden ehkäisyneuvontaan integroidaan kokonaisvaltainen seksuaaliterveyden edistäminen eli seksitautien ehkäisy, seksuaalineuvonta ja seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan ehkäisy. Sopivan ehkäisymenetelmän valinta edellyttää haastattelua seksuaalikäyttäytymisestä, parisuhteen luonteesta ja elämäntilanteesta, mikä tarjoaa luontevan tilaisuuden tavoitteen toteuttamiseen. Aiempaa enemmän huomiota tulisi kiinnittää myös ikää ja hedelmällisyyttä koskevaan neuvontaan, muistuttaa THL:n toimintaohjelma.

THL uutisoi 7.12.2015, että kunnilla on merkittävä rooli ehkäisyn saatavuudessa, ja ne voivat konkreettisesti vaikuttaa raskaudenkeskeytysten määrään. Ilmaisen ehkäisyn tarjoaminen sekä nuorille mutta myös kaikille keskeytysasiakkaille sekä synnyttäjille on merkittävä terveyspoliittinen teko, jolla on todellisia ja mahdollisesti nopeitakin vaikutuksia. Kätilöliitto ryhtyy osaltaan edistämään suomalaisten seksuaali- ja lisääntymisterveyttä entistä tasa-arvoisemmin haastamalla kaikki Suomen kunnat tarjoamaan ilmaisen ehkäisyn kuntalaisilleen, niin naisille kuin miehille.

Suomen Kätilöliitto – Finlands Barnmorskeförbund ry on kätilötutkinnon suorittaneiden ja kätilöiksi opiskelevien yhdysjärjestö, joka edistää seksuaali- ja lisääntymisterveyttä, kehittää kätilön ammattialueen hoitotyötä sekä lisää kätilöiden ammattitietoa ja -taitoa. Liitto on perustettu vuonna 1919 ja siihen kuuluu 4321 jäsentä 16 alueellisessa kätilöyhdistyksessä.

Tekijä: Suomen Kätilöliitto – Finlands Barnmorskeförbund ry
Lue lisää

Jaa somessa: