Hyppää sisältöön

Kohti tasa-arvoista jenkkifutisjargonia

Aamulehti nosti syksyllä 2017 onnistuneesti julkiseen keskusteluun sukupuolineutraalit tehtävänimikkeet. Aihe ei ole uusi – onhan Euroopan neuvosto antanut jäsenvaltioilleen ohjeistuksen tasa-arvoisesta kielenkäytöstä jo 27 vuotta sitten.

Amerikkalaisessa jalkapallossa – kuten monessa muussakin urheilulajissa – on käytössä hyvin spesifi ja yksityiskohtainen termistö. Pääosa amerikkalaisen jalkapallon eli jenkkifutiksen lajitermeistä ja jargonista on käytössä myös suomalaisissa lajipiireissä alkuperäiskielisenä. Osa termeistä on sen sijaan käännetty suomeksi, ja näistä keskeisin on pelipaikkojen nimitykset. Esimerkiksi yhdysvaltalainen termi quarterback on pelinrakentaja, running back on keskushyökkääjä ja niin edelleen. Yleisimpiä pelipaikkatermejä on 10–15 kuvaustarkkuudesta riippuen.

Alkuperäistermi lineman on käännetty suomeksi linjamieheksi ja lisäksi linebacker on Suomessa tukimies. Tämä aiheuttaa Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton alaisissa naisten sarjoissa ja maajoukkueissa säännöllistä puhetta kieliasusta. Muun muassa vuosittain Naisten Vaahteraliigassa palkitaan vuoden linjamies. Naisjoukkueiden omissa otteluraporteissa ja pelaajalistauksissa termejä linjamies ja tukimies ei ainakaan käyttöasteen perusteella pidetä ristiriitaisina tai hankalina. Niitä käytetään säännöllisesti.

Lajin tiedotuskielessä termistöä kuitenkin myös neutralisoidaan vaihtelevalla menestyksellä. Siinä missä miesten maajoukkueen pelaajaluettelossa listataan hyökkäyksen ja puolustuksen linjamiehet, naisten maajoukkueen kokoonpanossa on otsikot hyökkäyksen linja ja puolustuksen linja. Sen sijaan tukimiehelle ei ole olemassa käyttökelpoista sukupuolineutraalia suomalaista termiä, joten naisten sarjojen ja maajoukkueiden pelaajaluetteloissa ja tiedotteissa tukimiehen sijaan Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto (SAJL) käyttää termiä linebackerit – yhdysvaltalainen kirjoitusasu suomalaisella monikkopäätteellä.

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton 100 tasa-arvotekoa –kampanjassa on kolme ulottuvuutta:

1. Selvittäminen

2. Keskusteluun liittyminen (näkyväksi tekeminen)

3. Tuottaminen

Selvittäminen. Selvitämme SAJL:n alaisissa naisten sarjoissa pelaavilta pelaajilta, miten he kokevat lajikohtaiset pelipaikkatermit. Selvittäminen tehdään webropol-kyselyllä marraskuun aikana. Kysely kohdennetaan Naisten Vaahteraliigan sekä naisten I-divisioonan ja naisten II-divisioonan pelaajille suoralla sähköpostilinkillä ja lisäksi kysely on tilattavissa osoitteesta sajl.fi. Tämän lisäksi vastausaktiivisuutta pyritään nostamaan muistutuksilla sarjoihin liittyvillä suljetuilla foorumeilla. Mikäli tutkimusjoukkoa halutaan edelleen laajentaa, voidaan kyselyyn ulottaa lisenssipelaajat nopeasti koskemaan viimeisen kymmenen vuoden ajanjaksoa. Vaikka suoranaisesta tieteellisesti tutkimustyöstä ei nyt kyse olekaan, pyritään vastaajien joukko rajaamaan mahdollisimman hermeneuttiseksi eli kaikille avointa kyselyä ei tehdä. Peilaustutkimus voidaan toki suorittaa joulukuussa, kunhan ensimmäinen vaihe on ensin toteutettu.

Keskusteluun liittyminen. Amerikkalainen jalkapallo koetaan edelleen varsin stereotyppisesti, jopa ennakkoluuloisesti. Maskuliinisuus on yksi tunne-elementti, joka lajiin monesti liitetään. Siitäkin huolimatta, että amerikkalainen jalkapallo on harvoja – mahdollisesti ainoa – joukkuekontaktilaji, jossa miehet ja naiset pelaavat samoilla säännöillä (ainoastaan pelipallon koko on eri). Edellä mainitut amerikkalaisen jalkapallon pelipaikat eroavat toisistaan huomattavasti, ja tästä syystä jenkkifutis eli jefu on myös laji, josta löytyy erityyppisille pelaajille pelipaikka (kärjistäen: toisille pelipaikoille tarvitaan pikajuoksijoita, toisille painijoita, toisille kuulantyöntäjiä). Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto haluaa toiminnallaan muistuttaa tasa-arvosta amerikkalaisessa jalkapallossa ja nostaa keskusteluun tasa-arvokysymykset myös oman lajipiirin sisällä. Lähtökohta kansainvälisessä lajipiirissä on hyvä: muun muassa lajin suurin ammattilaissarja NFL vaihtoi head linesman -tuomarinimikkeen kuluvana vuonna nimeksi line judge, koska Sarah Thomasin siirryttyä kyseiselle tuomaripaikalle, halusi NFL olla termin suhteen neutraali. Kuten Aamulehden linjausta seuranneesta keskustelusta voidaan päätellä, tämä on aihe, joka herättää tunteita, jotka herättävät lisää keskustelua. Asian kannalta tämä onkin hyvä, koska huolimatta siitä, että SAJL uutisoi ja tiedottaa marraskuun lopussa saaduista tuloksista, on julkinen/yhteinen keskustelu lopulta se, joka tekee tästä kampanjasta näkyvän.

Tuottaminen. Kolmantena tasa-arvoteon motiivina on pyrkiä tuottamaan käyttöön uusi termi, jota voidaan tarvittaessa käyttää sekä miesten että naisten joukkueissa. Uuden termin juurruttaminen on luonnollisesti hankalaa, mutta tällä tavoin pääsemme liikkeelle. Amerikkalainen jalkapallo Suomessa suhteellisen nuori laji, vaikka sitä pian on täälläkin jo 40 vuotta pelattu. Terminologian päivittäminen on sikäli helppoa, että todennäköisesti Suomesta edelleen löytyy enemmän henkilöitä, jotka eivät ole käyttäneet sanaa tukimies kuin niitä, joille sana on tuttu. Samalla SAJL sitoutuu olemaan tukena muille lajiliitoille, jotka terminologian tasa-arvoista päivittämistä ovat suunnitelleet tai suunnittelevat. Takamiehiä ja keskikenttämiehiä varmasti löytyy useammastakin lajista.

Tukimies ja linjamies tuskin ovat katoamassa. Miesten Vaahteraliigassa sekä muissa miesten ja poikien sarjoissa ja maajoukkueissa heistä varmasti puhutaan jatkossakin. Sen sijaan naisten sarjoissa ei toivon mukaan enää 2018 tarvitse puhua ja kirjoittaa linja- tai tukimiehistä. Jäämme odottamaan, mikä termi tilalle kollektiivisesti syntyy.

Tekijä: Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry
Lue lisää

Jaa somessa: