Hyppää sisältöön

Moona Oirepäiväkirja tekee kuukautiskierron oireet näkyviksi

Endometrioosiyhdistys on huolissaan naisista, joiden endometrioosi jää tunnistamatta ja jotka eivät saa oikea-aikaista hoitoa. Haasteena on, että endometrioosille tyypillisistä oireista kärsivät eivät usein tunnista oireita tai terveydenhuollossa ei oteta niitä tosissaan. Endometrioosia sairastaa Suomessa arviolta 200 000 naista.

Endometrioosin diagnosointi viivästyy usein sen monimuotoisten oireiden vuoksi, viive on keskimäärin 6-9 vuotta. Diagnoosiviiveseen vaikuttavat sairauden huono tunnettuus ja Käypä Hoito -ohjeistuksen puuttuminen. Endometrioosin hoidon aloittamisen myöhästyminen voi johtaa muun muassa kipujen kroonistumiseen ja hedelmällisyyden heikkenemiseen. Endometrioosin hoidon vuosittaiset kustannukset ovat Suomessa noin 1,5 miljardia, joka on samaa luokkaa kuin esimerkiksi diabeteksen hoidon vuosittainen hinta.

Endometrioosiyhdistys julkaisee maanantaina 20.3. mobiilin Moona Oirepäiväkirjan. Moona Oirepäiväkirja on sovellus, jonka tarkasti valittu oirekuvasto auttaa selventämään kuukautiskierron vaikutuksia naisen elämään ja sanoittamaan oireita. Moona Oirepäiväkirja on ilmainen ja yhdistys kannustaa kaikkia naisia tulemaan sen avulla oman kuukautiskiertonsa asiantuntijoiksi. Oirepäiväkirja auttaa endometrioosia sairastavia seuraamaan sairautensa oireita ja sanoittamaan selkeämmin niiden muutoksia lääkärille. Moonan avulla voi seurata myös muita oireita, jotka reagoivat hormonien määrien muutoksiin: esimerkiksi migreeni, PMS ja muut kehon ja mielen muutokset.

Kuukautiset kuuluvat arviolta 1,5 miljoonan naisien elämään Suomessa. Kuukautiskierron aiheuttamien oireiden vähättelyn ja väärinymmärtämisen tulee loppua. Endometrioosiyhdistyksen Moona Oirepäiväkirja tekee näkyväksi kuukautiskierron vaikutukset naisen kehoon.

Tekijä: Endometrioosiyhdistys
Lue lisää

Jaa somessa: