Hyppää sisältöön

Naisten ja tyttöjen mäkihypyn ja yhdistetyn lajikulttuurin kehittäminen

Tyttöjen ja naisten mäkihyppyä sekä yhdistettyä on kehitetty viime vuosina systemaattisesti kansainväliseksi lajeiksi, joissa voi tasa-arvoisesti osallistua kansainväliseen kilpailutoimintaan. Kansainvälinen Olympiakomitea (KOK) ja Kansainvälinen Hiihtoliitto (FIS) tavoittelevat myös naisten yhdistetylle olympialajin asemaa, joka on jo naisten mäkihypyllä.

Suomessa on ennakkoluulottomasti lähdetty kehittämään tyttöjen yhdistettyä lajina. Suomella on kunnia olla järjestämässä ensimmäistä virallista tyttöjen yhdistetyn virallista arvokisalähtöä Lahdessa tammikuussa 2019 järjestettävissä nuorten pohjoismaisten lajien MM-kilpailuissa.

Tyttöjen yhdistetyn valmennustoimintaa on kehitetty systemaattisesti. Suomen Hiihtoliiton valmennusryhmiin on nimetty jo ennen lajin virallisen kilpailustatuksen saavuttamista. Nuorten maajoukkueessa on tyttöjen ja poikien valmennustoiminta integroitu samaan ryhmään, samoin niin sanotussa Mineissä, joka on mäkihypyn ja yhdistetyn yhteinen valtakunnallinen valmennusryhmä. Laji on tyttöjen keskuudessa nostanut hyvin päätään: 10–12-vuotiaiden sarjoissa on jo kansallisella tasolla ajoittain enemmän tyttö- kuin poikakilpailijoita.

Yhdistetyn naiskulttuurin kehittämisessä on hyödynnetty naismäkihypyn toimintaa ja esimerkkiä. Suomen Hiihtoliiton toiminnassa on systemaattisesti tuotu esiin naismäkihyppyä ja sen myötä tasa-arvoa. Tästä hyvänä esimerkkinä voidaan mainita Lahden vuoden 2017 pohjoismaisten lajien MM-kilpailuissa yhdessä Planin kanssa järjestetty tyttöjen oikeuksia edistävä teemapäivä, jossa oli aktiivisesti mukana Suomen ykköshyppääjä Julia Kykkänen.

Tekijä: Suomen Hiihtoliitto ry
Lue lisää

Jaa somessa: