Hyppää sisältöön

Naisten osallistumisen vahvistaminen pesäpallon tuomaritoiminnassa

Tuomaritoiminta eri urheilumuodoissa on pitkään ollut miesten hallitsema kenttä. Näin on edelleenkin, mutta ainakin Pesäpalloliitossa suuntaa halutaan muuttaa. Pesäpalloliiton tuomarijohtaja Tapani Hotakainen totesi elokuussa julkisuuteen: ”Pesäpallon tuomaritoiminnassa niin miehillä kuin naisilla on mahdollisuudet mennä niin pitkälle kuin osaaminen kentällä riittää.” Tuomaritoiminnassa on lähdetty alkuun siitä, että koulutusten  sisällöissä otetaan eri näkökulmat huomioon ja varmistetaan huipulle  pyrkiville naiserotuomareille mahdollisuus päästä uralla eteenpäin.  Keskustelua on ollut myös erikseen nais- ja tyttöerotuomareille rakennetuista koulutuspoluista.

Ajatus lähti pesäpallon valtakunnallisilta lasten ja nuorten leireiltä. Siellä kaikki ottelut vihelletään alle 18-vuotiaiden nuorisotuomareiden voimin. Viime vuosina enenevissä määrin nuoret tuomarit ovat olleet nimenomaan tyttötuomareita.

Valitettavan monen tie on kuitenkin katkennut uralla edettäessä, mihin on pyritty vaikuttamaan puuttumalla vahvasti epäurheilijamaiseen käyttäytymiseen. Samalla tyttöjen ja naisten osallisuutta on lähdetty vahvistamaan. Helsinkiläinen Kati Rantala vihelsi ensimmäisenä naispelituomarina miesten Superpesiksen ottelussa toukokuussa 2013. Tänä vuonna imatralainen Suvi Kaukovalta toimi miesten Superpesiksen välieräottelun pelituomarina. Organisaatiopuolella Pesäpalloliiton nuorisotuomarijohtajaksi nimettiin vuoden 2017 alusta tamperelainen Anna Hakala, joka on tuonut uusia näkökulmia ja ajatuksia käytännön nuorisotuomaritoiminnan toteutukseen. Esimerkkien voima on kannustanut uusia tyttöjä ja naisia kiinnostumaan tuomaritoiminnasta, mitä haetaan jatkossakin. Katso video Anna Hakalasta täällä!

Kokemukset ovat positiivisia. Pesäpalloliitto on ollut mukana useamman lajin Valmentaa kuin nainen -hankkeessa, Superpesis on yleisömäärillä mitaten Suomen suosituin naisten palloilusarja ja yleisössä on huomattava osa naiskatsojia. Tuomaritoiminta on luontainen jatko mahdollistaa naisten ja tyttöjen täysipainoinen osallistuminen pesäpallotoimintaan alemmilta tasoilta huipulle asti, kukin haluamassaan roolissa.

Osassa lajeja naiserotuomareille on rakennettu oma polku, joka tähtää viheltämiseen naisten pääsarjoissa. Pesäpallossa on haluttu antaa naisille mahdollisuus edetä tuomaritoiminnassa myös miesten pääsarjatasolle. Sukupuolella kun ei ole erotuomaritoiminnassa mitään väliä.

Kuva: Lauri Heino.

Tekijä: Pesäpalloliitto
Lue lisää

Jaa somessa: