Hyppää sisältöön

Nordic Girls’ Camp (in American football)

Nordic Girls Camp on yhteispohjoismainen projekti, jolla aktivoidaan 12–20-vuotiaita tyttöjä mukaan amerikkalaiseen jalkapalloon leiritoiminnan kautta. Tänä vuonna järjestetyille ensimmäisille leireille osallistui yhteensä 80 nuorta harrastajaa ja pääosin naisista koostunut leirihenkilöstö.

Ajatus tyttöjen lajitoiminnan yhteisestä kehittämisestä syntyi Tanskassa Olympiakomitean yhteispohjoismaisessa lajitapaamisessa syksyllä 2017. Amerikkalainen jalkapallo on ollut perinteisesti miesten laji. Pohjolassa 1990-luvulla käynnistynyt nuorisotoimintakin on suhteellisen uutta, ja naiset ovat pelanneet vasta kymmenen vuotta täyttä kontaktifutista. Suomessa tytöt saavat 16-vuotiaaksi asti pelata poikien joukkueissa, mutta omia joukkueita ei ole toistaiseksi ollut. Suomessa oli käynnistelty tyttöjen maajoukkuetoimintaa muutaman vuoden ajan, mutta koska tyttöjen omaa sarjaa tai joukkueita ei ollut, eikä muilla Pohjoismailla ollut tyttöjen maajoukkueita, joita vastaan harjoitella, oli tyttöjen aktivointi haasteellista.

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton (SAJL) hallituksen jäsen Alexandra Naumanen sai Ruotsin lajiliiton hallituskollegan kanssa idean aktivoida tyttöjä yhteispohjoismaisella leirityksellä siten, että kaikki Pohjoismaissa pelaavat 12–20-vuotiaat tytöt eli yhteensä noin 250 nuorta harrastajaa kutsuttaisiin samalle leirille. Idea oli, että leirillä tytöt pääsisivät tutustumaan toisiinsa, kehittymään yhdessä ja näkemään, että tytötkin pelaavat. Tavoite oli myös aktivoida naisia tyttöjen leiritoiminnan ympärillä. Idea oli, että naiset voisivat samalla sekä vahvistaa omaa osaamistaan että toimia tytöille mallina siitä, millaisia mahdollisuuksia lajiin liittyy.

Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan lajiliitot kokivat idean kokeilun arvoiseksi, ja tänä vuonna järjestettiin kaksi leiriä: Tukholmassa kansainvälisen naisten päivän viikonloppuna maaliskuussa ja Espoossa syyskuun viimeisenä viikonloppuna. Tukholman leirille osallistui 50 tyttöä ja Espoon leirille 30 tyttöä. Molemmissa oli mukana myös parikymmentä aikuista. Konseptin johtoryhmästä 3/4 on naisia. Suomen leirillä myös suurin osa henkilöstöstä oli naisia: johto, päävalmentaja sekä suurin osa apuvalmentajista, tuomarit sekä huolto- ja ensiapuhenkilöstö, jopa valokuvaaja. Suomessa naisten tasa-arvo amerikkalaisessa jalkapallossa on pidemmällä kuin muissa Pohjoismaissa, ja leiri toimi samalla esimerkkinä aikuisille siitä, että naiset osaavat ja että Suomessa naisten osaamista myös arvostetaan. Leireille osallistuneet miehet toivat asiaa upeasti esille. Tästä leirin järjestäjät ovat saaneet hienoa palautetta muista maista.

Leirit koettiin erittäin onnistuneiksi: tytöt ovat aktivoituneet ja verkostoituneet myös sosiaalisessa mediassa, yhteispohjoismainen lajitoiminta on tiivistynyt ja kaikki lajiliitot päättivät jatkaa tyttöjen leiritystä myös vuonna 2019. Tämä oli myös tyttöjen tahto. Tavoite on jatkaa toimintaa ja aktivoida lisää tyttöjä mukaan lajiin kaikissa maissa, kunnes tyttöjen toiminta vakiintuu. Samanaikaisesti Suomessa aktivoidaan tyttöjen kilpailusarjaa, jotta varmistetaan tytöille pelejä tyttöjen kesken.

Tytöt ovat olleet amerikkalaisessa jalkapallossa paitsiossa myös globaalisti. SAJL:n leiritoiminnasta ollaan oltu kiinnostuneita Britanniassa ja Yhdysvalloissa asti. Brittien naisten päävalmentaja osallistui ensimmäiselle leirille ja USA:n naisten maajoukkueen päävalmentaja on kiinnostunut osallistumaan seuraavalle leirille.

Ensimmäistä kertaa lajihistoriassa tytöillä on ollut mahdollisuus osallistua kansainväliseen amerikkalaisen jalkapallon leiritykseen, jossa on mukana ainoastaan tyttöjä, ja jossa muun muassa kuukautisista ja niiden huomioimisesta ruokavaliossa voidaan puhua luonnollisena osana luento-ohjelmaa, kuten varmasti tyttöjen joukkueissa muissakin lajeissa. Tämä on amerikkalaisessa jalkapallossa ensikertaista lajitasa-arvoa suhteessa poikiin, ja jopa suhteessa muihin urheilulajeihin. Enää tytöt eivät ole yksin joukkueissaan ympäri Pohjolaa, kun heillä on oma vahva tyttöverkosto.

Lisätietoa ja raportti Suomen leiristä:
Nordic Girls Camp Instagramissa (ylläpitoa tehdään aikuisten ja tyttöjen yhteistyönä)
Nordic Girls Camp Facebookissa
Raportti SAJL:n sivuilla

Tekijä: Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto SAJL ry sekä Pohjoismaiset lajiliitot SAFF (Ruotsi), DAFF (Tanska), AFN (Norja)
Lue lisää

Jaa somessa: