Hyppää sisältöön

Sasky vie yhteisliikuntaan kannustavia käytäntöjä eteenpäin

Kolmentoista kunnan Koulutuskuntayhtymä Sasky on edistänyt opiskelijoidensa hyvinvointia ja tasa-arvoa vuodesta 2004 lähtien työkykypassilla, jonka tärkeä osa on kaikki sukupuolet yhteen tuova liikunta. Nykyään Sasky vie työkykypassia ja siihen liittyviä liikunta-aktiviteetteja järjestelmällisesti eteenpäin eri oppilaitoksiin. Viimeksi syksyllä 2018 Sasky vei käytännön 300 opiskelijan Tampereen palvelualan ammattioppilaitokseen, josta tuli osa koulutuskuntayhtymää vuonna 2017.

Kun kaikki sukupuolet liikkuvat yhdessä, voidaan samalla purkaa eri lajeihin liittyviä sukupuolinormeja. Opiskelijat käyvät yhdessä esimerkiksi kuntosalilla sekä pelaavat salibandyä ja jalkapalloa. Suurta suosiota nauttivat myös tanssikurssit. Lisäksi järjestetään erilaisia liikuntaan liittyviä retkiä ja teemapäiviä, ja myös hyötyliikunta on nostettu osaksi arjen toimintaa.

-Kun vedin itse ammattikouluopiskelijoiden liikuntakerhoja 2000-luvun alussa, huomasin, kuinka hyvin opiskelijat ryhmäytyvät liikunnan avulla. Eri sukupuolet toimivat toinen toisiaan kannustaen. Tämä on lisännyt myös tyttöjen innostusta liikuntaan, kertoo kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti.

Liikuntaan kannustaminen edistää opiskelukykyä ja kiinnittää opiskelijoita oppilaitokseen. Tämä on erityisen tärkeää ammatillisessa koulutuksessa, jossa opiskelijat saattavat opiskella hyvinkin yksilöllisillä opintopoluilla.

Saskyn oppilaitoksissa on tällä hetkellä kaikkiaan 7400 opiskelijaa. Tämä tarkoittaa, että opiskelijoiden yhteisöllisyyttä vahvistava ja normeja purkava liikunta voi tavoittaa merkittävän määrän ihmisiä. Sasky aikoo jatkaa tasa-arvoa edistävän käytännön levittämistä eri oppilaitoksiin myös jatkossa.

Sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen on Saskylle tärkeää liikunnan lisäksi myös muussa päivittäisessä toiminnassa.

Tekijä: Koulutuskuntayhtymä Sasky, Pirkanmaa ja Satakunta
Lue lisää

Jaa somessa: