
#satasuvausta on Vihreiden Naisten kampanja Naisjärjestöjen Keskusliiton 100 tasa-arvotekoa -hankkeelle. Suvauksella tarkoitetaan jonkin asian tai toiminnan sukupuolivaikutusten arviointia.
Kampanjan tavoitteena on:
- Nostaa esiin asioita, tekoja, vallitsevia käytäntöjä ja rakenteita, jotka estävät tasa-arvon sekä yhdenvertaisuuden toteutumista suomalaisessa yhteiskunnassa.
- Tehdä suvaus-termiä tutummaksi ja ”salamasuvauksin”, pienin teoin ja oivalluksin, näyttää, että suvaus voi olla helppoa ja hauskaa.
- Jakaa tietoa epätasa-arvoon vaikuttavista asioista.
- Jakaa tietoa hyvistä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistävistä käytänteistä ja asioista.
- Tuottaa ratkaisuja ja ehdotuksia tasa-arvon edistämiseksi levitettäväksi laajemmin.
- Tehdä kannanottoja ja julkilausumia.
Kampanja käynnistyy 1.1.2017 ja päättyy vuoden 2017 loppuun mennessä.
Kampanjassa haastetaan kaikkia ihmisiä ilmoittamaan kuvin ja sanoin sekä videoin asioista, jotka heidän mielestään eivät ole tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistäviä tai jotka nimenomaan edistävät sitä. Käytettävät sosiaalisen median kanavat ovat Facebook, Twitter ja Instagram. Lisäksi materiaalia julkaistaan http://www.vihreatnaiset.fi -sivuilla ja kampanjaa esitellään tammikuussa 2017 julkaistavassa Vihreä Nainen -lehdessä.
Sukupuolivaikutusten arviointi (suvata, suvaus) tarkoittaa sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseen tähtäävää toimintaa, jossa pyritään ottamaan sukupuolinäkökulma, vaikutukset eri sukupuoliin, huomioon. Sukupuolivaikutusten arviointi on tärkeä väline tasa-arvon edistämisessä, sillä useilla yhteiskunnan alueilla (esimerkiksi työmarkkinoilla, lasten kasvatuksessa) on sukupuoleen liittyviä tekijöitä, joiden takia neutraaleilta vaikuttavat toimenpiteet voivat vaikuttaa eri tavoilla eri sukupuoliin, ja toimia tällä tavalla epätasa-arvoa tuottaen.
Tekijä:
Lue lisää