Hyppää sisältöön

Shaking up Tech

Jako miesten ja naisten aloihin on Suomessa muihin EU-maihin verrattuna poikkeuksellisen jyrkkä. Vain joka viides Aalto-yliopiston diplomi-insinööriopiskelijoista on nainen ja tekniikan alan professoreissa naisten osuus on n. 14 %. Vastaavasti Suomessa teknologiayrityksissä työskentelevistä on naisia noin viidennes. Päättävissä asemissa naisten osuus on vielä pienempi: esimerkiksi pörssiyhtiöiden toimitusjohtajista vain 7,2 % on naisia. Tekniikan osaajat kehittävät tulevaisuuden tuotteita ja palveluja, ja myös päättävät, mitä ongelmia tekniikan avulla ratkaistaan. On tärkeää, että tätä työtä tekee mahdollisimman moninainen joukko ihmisiä.

Aalto-yliopisto järjesti yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa Shaking up Tech -tapahtuman ensimmäistä kertaa Tyttöjen päivänä 11.10.2018 innostaakseen ja kannustaakseen nuoria naisia opiskelemaan tekniikan alaa. Tapahtuman tavoitteena oli ravistella nuorten ennakkoluuloja ja tarjota käytännön esimerkkejä alasta ja sen mahdollisuuksista vaikuttaa maailmaan.

Tapahtumaan kutsuttiin kaksi pitkässä matematiikassa ja luonnontiedeaineissa menestynyttä nuorta naista jokaisesta Suomen lukiosta. 200 ensimmäiseksi ilmoittautunutta mahtui mukaan. Shaking up Tech oli osallistujille maksuton matkoineen ja tarvittaessa majoituksineen. Päivän ohjelma koostui tekniikan ammattilaisten innostavista puheenvuoroista, konkreettisista työpajoista sekä opintomessuista, joiden aikana osallistujat pääsivät tutustumaan tekniikan opintovaihtoehtoihin, opiskelijakulttuuriin ja työllistymismahdollisuuksiin.

Shaking up Techiin osallistuneiden lukiolaisten kiinnostus tekniikan aloja kohtaan kasvoi huomattavasti tapahtuman ansiosta. Paljon alasta kiinnostuneita on tapahtuman jälkeen yli kaksinkertainen määrä aikaisempaan verrattuna. Vähäisesti tai ei lainkaan tekniikan alasta kiinnostuneiden osuus tipahti lähes kymmenesosaan, kun verrataan osallistujien kiinnostusta tekniikan aloja kohtaan ennen tapahtumaa ja tapahtuman jälkeen.

”Kokonaisuudessaan tapahtuma oli aivan mahtava ja paljon parempi kuin odotin. Käsitin sen, että tekniikan alalla voi tehdä monenlaista ja kaikki opiskelijat eivät todellakaan kuulu samanlaiseen muottiin, mitä oli ehkä aiemmin teekkareista ajatellut. Lisäksi tuli sellainen tunne, että Aalto on oikein hyvä paikka opiskella ja että se todella haluaa meitä ja ylipäätään naisia opiskelemaan tekniikkaa. Oli hyvin tervetullut ja ”arvostettu” olo.” (palaute osallistujalta)

”Hienointa oli tunne siitä, että saan olla ylpeä siitä, että matematiikka fysiikka ja kemia ovat lähellä sydäntä ja ylpeä siitä, että on oikeasti hyvä tuollaisissa luonnontieteissä.” (palaute osallistujalta)

Vuoden 2018 tapahtuma toimi pilottina yliopiston laajemmalle hankkeelle, jonka tavoitteena on rohkaista naisia tekniikan alalle. Pitkäjänteisen toiminnan kautta pyrimme tasapainottamaan sekä tekniikan alalle hakevien nuorten että valmistuvien diplomi-insinöörien sukupuolijakaumaa. Shaking up Tech järjestetään jatkossa vuosittain. Vuonna 2019 tapahtuma toteutetaan yhteistyössä LUT-yliopiston ja Tampereen yliopiston kanssa.

Tekijä: Aalto-yliopisto
Lue lisää

Jaa somessa: