Hyppää sisältöön

Tarinakengät – askeleita lähisuhdeväkivallasta -näyttely

Tarinakengät – askeleita lähisuhdeväkivallasta on osallistava näyttely, jonka tavoite on tehdä naisiin kohdistuvaa lähisuhdeväkivaltaa sekä siitä selviytymistä näkyvämmäksi. Tieto ja yhteinen ymmärrys väkivaltailmiöstä ja sen seurauksista tavoittaa niin tarinan jakajan, näyttelyn kävijän kuin näyttelytilan tarjoavan kumppanin.

Näyttelyn kengät ja niiden tarinat kertovat kenestä tahansa meistä, joka ei enää halua vaieta väkivallasta, jota on joutunut kokemaan. Nämä tarinat pyrkivät tuomaan esille osan kirjoittajan elämää, osan, jota yhteiskunnassamme pidetään edelleen tabuna.

Tarinat kertovat erilaisista askeleista: raskaista askelista, pienistä askelista, isoista harppauksista. Askelista, jotka voivat olla keveitä tai kannustavia, joskus myös polkea paikallaan. Ne kertovat pelosta ja epätoivosta, onnesta, rohkeudesta ja selviytymisestä. Ne antavat uskoa parempaan – kertojan omin sanoin. Tarinakengät ovat kulkeneet polkuja, jotka eivät ole keskenään samanlaisia. Kulkijat ovat halunneet kertoa tarinansa, jotta heidät nähtäisiin ja kuultaisiin, ja jotta tiet olisivat helpompia muille, jotka vielä ovat hiljaa kokemuksistaan.

Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä arvostaa tarinansa kertoneita naisia ja korostaa, miten tärkeä teko oman tarinan julkisuuteen tuominen on.

– Lähisuhdeväkivalta on Suomessa edelleen liian vaiettu ilmiö. Vaikka joka 3. nainen Suomessa joutuu väkivallan tai sen uhan kohteeksi perhe- ja lähisuhteissaan, se tulee kuitenkin yhä liian harvoin ulkopuolisten, läheisten tai viranomaisten tietoon, Särkelä sanoo.

Jokainen väkivaltatilanne on liikaa ja apua kannattaa aina hakea.

– Tarinakengät -näyttely on todella tärkeä tasa-arvoteko, sillä se tuo naisten kokemaa väkivaltaa esille uudella, erilaisella tavalla taidetta hyödyntäen, Särkelä korostaa.

Kirjoittaminen on saanut monet pohtimaan omaa väkivaltatilannettaan ja motivaatio sen esittämiseen on yleensä ollut halua auttaa muita. Kirjoittaminen on voinut myös voimaannuttaa ja lisätä kirjoittajan hyvinvointia. Näyttelyyn tutustuminen on voinut lisäksi rohkaista väkivaltaa kokenutta puhumaan asiasta myös itse.

Tarinoista osa on kerätty haastattelemalla, osa puolestaan on lähetetty sähköisesti Facebookin tai sähköpostin välityksellä. Osa tarinoiden antajista on halunnut pysyä anonyymina. Yhteensä tarinoita on saatu 22 kappaletta. Hanke ottaa edelleen vastaan tarinoita näyttelyä varten.

STEA:n rahoittamassa, naiserityisessä Jalkautuva naistyö -hankkeessa (2015-2017) vahvistetaan naisten hyvinvointia väkivaltaa ennaltaehkäisevänä tekijänä. Hankkeessa kehitetään etsivää ja jalkautuvaa väkivaltatyötä, vahvistetaan osallisuutta ja kansalaistoimintaa väkivallan ennaltaehkäisyssä sekä lisätään yhteistä ymmärrystä väkivaltailmiöstä ja sen seurauksista. Tarinakengät -näyttely on hankkeen keskeinen jalkautuvan ja vaikuttamistyön väline.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Elina Havu, p. 050 524 9096, [email protected]

Tekijä: Ensi- ja turvakotien liitto
Lue lisää

Jaa somessa: