Hyppää sisältöön

Tasa-arvo ajan tasalle -opas Eurooppalaisen tasa-arvon peruskirjasta

100 tasa-arvotekoa -hankkeen kumppani Suomen Kuntaliitto kannustaa uusia kuntapoliitikkoja, kuntia ja maakuntia edistämään tasa-arvoa tarjoamalla Eurooppalaiseen naisten ja miesten tasa-arvon peruskirjasta julkaistun uuden Tasa-arvo ajan tasalle -oppaan avulla. Eurooppalainen tasa-arvon peruskirja on hyvä poliittinen ja käytännön väline tasa-arvon edistämiseen paikallishallinnossa. Kuntaliitto suosittaa kunnille, kuntayhtymille ja nyt perustettaville maakunnille sitoutumista peruskirjaan Eurooppalaiseen tasa-arvon peruskirjaan ja viemään tasa-arvoteot käytäntöön. 

Kunnat ja maakunnat voivat edistää tasa-arvoa tekemällä päätöksiä, jotka lisäävät tasa-arvoa esimerkiksi julkisen liikenteen ratkaisuissa ja päiväkotien toiminnassa. Ne voivat myös huolehtia siitä, että keskustat ja puistot ovat yhtä turvallisia miehille ja naisille ympäri vuorokauden. Julkisina työnantajina kunnat ja maakunnat voivat näyttää esimerkkiä tasa-arvon edistämisessä. Hankinnoilla voidaan edistää tasa-arvoa edellyttämällä, että tavaroiden ja palveluiden toimittajilla on oltava ajantasainen tasa-arvosuunnitelma. Tietoista tasa-arvon edistämistä on myös kieltäytyä tekemästä päätöksiä, jotka suoraan tai välillisesti heikentävät tasa-arvoa.

Tasa-arvo ei edisty ja pysy pinnalla itsestään, vaan siihen tarvitaan poliittista tahtoa. Kunnissa ja maakunnissa siitä päättävät luottamushenkilöt. Siksi Suomen Kuntaliitto on kutsunut kuntavaaliehdokkaita antamaan tasa-arvolupauksen kuntavaalien alla. Samalla Kuntaliitto itse sitoutuu sen periaatteiden toteuttamiseen.

Euroopan kuntajärjestöjen kattojärjestön CEMR:n (Council of European Municipalities and Regions) laatiman Eurooppalaisen naisten ja miesten tasa-arvon paikallishallinnon peruskirjan avulla kunnat voivat lisätä sitoutumistaan sukupuolten tasa-arvon edistämiseen käytännössä suomalaisen lainsäädännön mukaisesti. Tähän mennessä vain 16 kuntaa ja kaksi maakunnan liittoa on hyväksynyt peruskirjan. Euroopassa peruskirjan allekirjoittaneita kuntia ja alueita on 1 625, Ruotsissa 102 kuntaa ja 18 maakäräjää.

Eurooppalaisen tasa-arvon peruskirja suomeksi ja ruotsiksi löytyy Kuntaliiton verkkopalvelusta: http://shop.kunnat.net/product_details.php?p=2988.
Tasa-arvo ajan tasalle -opas suomeksi ja ruotsiksi on saatavilla maksutta osoitteesta: http://shop.kunnat.net/product_details.php?p=3320

#tasaarvo100
#suomi100
#suomi100uusimaa

Suomen Kuntaliitto
Sinikka Mikola, erityisasiantuntija,
tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasiat
[email protected]
050 342 8218

Tekijä: Suomen Kuntaliitto
Lue lisää

Jaa somessa: