
Työväen Sivistysliitto TSL on kaksikielinen vapaan sivistystyön järjestö, joka tarjoaa koulutusta aikuisväestölle. Toiminnalla rohkaistaan elinikäiseen oppimiseen ja aktiiviseen osallisuuteen kansalaisyhteiskunnassa.
TSL näkee, että yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon edistäminen kaikessa sen toiminnassa tukee sen perustehtävän ja strategian toteuttamista. Vuoden 2017 aikana TSL onkin aktiivisesti läpileikannut yhdenvertaisuutta ja sukupuolten tasa-arvoa mukaan kaikkeen toimintaansa ja määrittelee itsensä feministiseksi järjestöksi.
Vuoden 2017 aikana TSL:n toimisto sekä kaikki koulutukset ja tapahtumat on julistettu syrjinnästä vapaaksi alueeksi. Edistääkseen tasa-arvoa TSL on panostanut erityisesti kouluttajien osaamiseen huomioida koulutustilanteissa tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Kouluttajille on tehty tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta käytännönläheinen opas ja he saavat aiheesta koulutusta. Lisäksi koulutussuunnittelijat huomioivat tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden teemat läpileikkaavasti eri koulutusteemoissa ja vuodesta 2018 eteenpäin järjestetään myös erityisiä tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyviä koulutuksia jäsenjärjestöille. Kaikkinensa koulutussuunnittelua ja koulutusten markkinointia tullaan tarkastelemaan sukupuolisensitiivisesti.
Myös TSL:n hankkeissa tasa-arvo ja yhdenvertaisuus huomioidaan läpileikkaavasti ja hankkeissa pureudutaan erityisesti työelämään liittyviin epätasa-arvoistaviin rakenteisiin.
Henkilöstö tullaan kouluttamaan tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta syksyllä 2017 ja heidän kanssaan käydään läpi, mitä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen tarkoittaa kunkin työtehtävässä. Erityisesti esimiesten ja johdon koulutuksessa kiinnitetään huomioita siihen, että uusia suunnitelmia, pelisääntöjä ja sisäisiä ohjeistuksia laadittaessa huomioidaan ennakkoon yhdenvertaisuus- ja tasa-arvovaikutukset. Olemassa olevat organisaation sisäiset ohjeistukset on käyty läpi tasa-arvo ja yhdenvertaisuus -näkökulmasta.
Vuoden 2017 aikana rekrytoinnissa on otettu käyttöön nimetön hakumenettely. Erityistä huomiota tullaan kiinnittämään myös ulkoiseen viestintään, jossa vältetään muun muassa stereotypioita vahvistavia ilmaisuja, esimerkkejä, kuvia jne. Tasa-arvon toteutumiseksi palkkakartoitus tullaan tekemään säännöllisesti ja työelämän ja perhe-elämän yhteensovittamista helpotetaan muun muassa edistämällä joustavia työaikakäytäntöjä. TSL myös kannustaa jäsenjärjestöjään valitsemaan TSL:n toimielimiin eri sukupuolten edustajia.
Feministisenä järjestönä TSL myös haastaa läheiset sidosryhmänsä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustalkoisiin ja tarjoaa tukea toimintojen kehittämiseen.
Tekijä:
Lue lisää