Hyppää sisältöön

Verkkovertaisryhmä väkivaltaa kohdanneille transfeminiineille

Naisten Linja ja Setan Transtukipiste järjestivät yhteistyössä Suomen ensimmäisen verkkovertaisryhmän väkivaltaa kohdanneille transfeminiineille keväällä 2017. Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisessa työssä on hyvin tärkeätä huomioida naisten moninaisuus ja tarjota palveluita, jotka ottavat huomioon moninaisten naisten erityiset tarpeet. Globaalisti transfeminiinit ovat eräs haavoittuvimmista naisryhmistä, mutta valitettavasti heille kohdennettuja väkivaltapalveluita on hälyttävän vähän.

Verkkovertaisryhmässä tapahtuva tukeminen perustuu vertaisuuteen, vastavuoroisuuteen ja kokemusten vaihtoon. Ryhmään voi osallistua kaikkialta Suomesta. Verkkoryhmässä pyritään tunnistamaan väkivallan eri muotoja ja niiden vaikutuksia omaan elämään. Ryhmässä käydään asiantuntevien ohjaajien tukemana läpi erilaisista tapoja ja keinoja toipua väkivallan vaikutuksista. Lisäksi keskustellaan omista oikeuksista. Ryhmään osallistumiseen riittää, että haluaa käsitellä kokemaansa väkivaltaa ja toipua siitä verkkovertaistuen avulla. Toiminta ryhmässä on luottamuksellista ja siellä esiinnytään nimimerkeillä.

Ensimmäinen laatuaan oleva transfeminiineille räätälöity verkkovertaisryhmä tarjosi tietoa ja tukea transfeminiineihin kohdistuvasta väkivallasta ja siitä toipumisesta. Ryhmä suunnattiin kaikille transfeminiineille, mikä pitää sisällään sekä transsukupuoliset naiset, muunsukupuoliset transfeminiinit sekä transfeminiinit transvestiitit. Transfeminiinillä tarkoitetaan henkilöä, joka on syntymässä määritetty pojaksi, mutta tämä ei vastaa hänen kokemustaan sukupuolestaan. Itsensä voi määritellä esimerkiksi transnaiseksi tai muunsukupuoliseksi, joka tapauksessa identiteettiä määrittää feminiinisyys tai naiseus.

Tutkimusten mukaan transfeminiinin mahdollisuus kohdata elämässään väkivaltaa tai sen uhkaa on suuri. Julkisessa tilassa, esimerkiksi kadulla koettu väkivalta tunnistetaan helpommin, mutta esimerkiksi perheessä tai parisuhteessa tapahtuva väkivalta jää usein piiloon.

Tekijä: Naisten Linja Suomessa ry
Lue lisää

Jaa somessa: