Hyppää sisältöön

WOW – Women of the World Finland -festivaali

Tampere-talossa lauantaina ja sunnuntaina 11.–12.3.2017 järjestettävä WOW – Women of the World Finland -festivaali sekä 8.3. järjestettävä Suuri tasa-arvon juhla  nostaa tasa-arvokeskustelun kaikkien huulille.

WOW Finland on Tampere-talossa 11.–12.3.2017 järjestettävä festivaali, joka juhlii tasa-arvoa ja tuo esiin naisten ja tyttöjen tekoja ja kokemuksia. Festivaalin keskeisin sanoma on vahvistaa ihmisten vapautta valita. Tapahtuma järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa.

WOW Finlandin ohjelmistossa korostuvat osallistavuus ja erilaisten ihmisten omat äänet

WOW Finlandin festivaaliohjelmisto sisältää monipuolista keskustelua, yhdessä tekemistä ja taide-esityksiä. Ohjelmasisällöt on suunniteltu ympäri maata järjestetyissä avoimissa Think In -tilaisuuksissa, joihin on osallistunut n. 700 ihmistä. Varsinainen toteutus tehdään erilaisten yhteistyökumppaneiden kanssa – mm. Trendi-, Demi-lehdet ja Lily-verkkoyhteisö, Lunette, Tampereen ensi- ja turvakoti ry sekä Zonta International osallistuvat paneelien ja puheohjelman toteutukseen. Tampereen Elokuvajuhlien kautta festivaaleille saadaan kaksi mielenkiintoista lyhytelokuvakokonaisuutta.

WOW Finland on osa virallista Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa, ja sen toteuttavat yhdessä Feministinen ajatushautomo Hattu, Tampere-talo Oy ja Suomen Lontoon Instituutti. Tapahtuma on osa kansainvälistä WOW-festivaalien verkostoa ja se järjestetään yhteistyössä Euroopan suurimman kulttuurikeskuksen, Lontoon Southbank Centren kanssa.

Suuri tasa-arvon juhla järjestetään Tampere-talossa keskiviikkona 8.3.2017. Tilaisuudesta toteutetaan suora, interaktiivinen lähetys suomalaisiin peruskouluihin. WOW Finland on myös tuottanut yhdessä Ylen kanssa 10 minuutin dokumenttielokuvan suomalaisen tasa-arvon historiasta ja saavutuksista sekä suomeksi että englanniksi.

Tasa-arvoteot olivat menestyksekkäitä

Suureen tasa-arvon juhlaan osallistui paikan päällä yli tuhat ihmistä. Stream-lähetyksen kautta juhlan näki lisäksi 12 000 koululaista, ja sitä katsottiin valtioneuvoston kanslian sivujen kautta 27 maasta. Tapahtuman videointi on katsottavissa YouTubessa.

Women of the World Finland -festivaali suunniteltiin Think in -suunnittelutilaisuuksien pohjalta: näihin tilaisuuksiin osallistui 690 ihmistä. Festivaali keräsi yleisöä 3800 henkilöä, ja mukana oli 40 organisaatiota  24 eri maasta. Samoin Maarit Tastulan käsikirjoittama ja ohjaama Tasa-arvon historia -dokumentti on saanut runsaasti katselukertoja.

WOW Finland vaikutti vahvasti siihen, että Suomen pääministeri julkisti Suuressa tasa-arvon juhlassa Suomen ensimmäisen kansainvälisen palkinnon, valtioneuvoston kanslian International Gender Equality Prizen, joka jaetaan joka toinen vuosi ihmiselle tai organisaatiolle, joka on merkittävällä tavalla edistänyt tasa-arvoa. Palkintosumma, joka on tänä vuonna 150 000 €, osoitetaan johonkin kehitysyhteistyökohteeseen, jolla edistetään konkreettisesti tasa-arvon edistymistä maailmassa.”

WOW Finland toteutti lisäksi lukuvuonna 2016–2017 valtakunnallisen Itsenä olemisen tärkeydestä -tasa-arvotyö Suomen yläkoululaisten kanssa 2017 eli tuttavallisesti ISOT-hankkeen yläkoululaisten kanssa. Hanke koostui neljästä osasta:

  • 69 000 yhdeksäsluokkalaista Suomessa sai Chimamanda Ngozi Adichien tätä hanketta varten suomeksi käännetyn kirjan Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä
  • 12 000 koululaista otti osaa Event Onlinen kautta toteutettuun interaktiiviseen lähetykseen Suuresta tasa-arvon juhlasta 8.3.2017
  • Hanke tuotti Mitä väliä sukupuolella? -oppimateriaalin yläluokkalaisille jaettavaksi
  • 800 koululaista osallistui valtakunnalliseen kirjoituskilpailuun, jonka voittajatyöt on julkaistu mm. kansainvälisen WOW Global -verkoston nettisivuilla

WOW Finlandin tasa-arvotoimet ovat tuottaneet uutta tietoa tasa-arvosta, tuoneet esiin suomalaisen tasa-arvon historiaa sekä tuoneet tasa-arvoa käsittelevää vuoropuhelua mediaan sekä ihmisten väliseen keskusteluun. WOW Finland on osa kansainvälistä WOW Global -verkostoa.

Tekijä: Tampere-talo Oy, Feministinen ajatushautomo Hattu ja Suomen Lontoon Instituutti
Lue lisää

Jaa somessa: