Hyppää sisältöön

Yhdenvertaisuusseminaari

Pelastusalan naisverkosto järjesti seminaarin yhdenvertaisuudesta 6.10.2017 Helsingin Pelastuskoululla. Seminaari oli tarkoitettu kaikille pelastusalalla toimiville henkilöille, jotka haluavat edistää yhdenvertaisuutta pelastustoimessa. Päivän aikana kuulimme alustuksia ja keskustelimme siitä, millaisia haasteita arki tuo vastaan ja miten ne on voitu tai miten ne voidaan selvittää. Saimme myös käytännönläheisiä toimintamalleja esimerkiksi työpaikan yhdenvertaisuussuunnitelman laadinnasta ja sokkorekrytoinnista. Lisäksi kuulimme loistavan, innostavan ja voimaannuttavan alustuksen ruotsalaisen pelastuspäällikön Ida Texellin toimesta. Alustus pohjautui Idan omaan pelastusalan työuraan ja kokemuksiin, ja rohkeudellaan ja lämmöllään hän otti koko yleisön omakseen. Aiheiden tiimoilta syntynyt keskustelu oli vilkasta ja monipolvista. 

Tasa-arvotekona seminaari:

– valoi uskoa siihen, että pelastusalalla tarvitaan kaikenlaisia toimijoita, myös naisia, ja meillä on paikkamme myös pelastusalalla

– loi yhtenäisyyttä ja rakensi verkostoja pelastusalalla eri tehtävissä toimivien naisten ja miesten välille.

Osallistujia ja alustajia oli koko päivän aikana yhteensä liki 60. Yksi puhuja tuli Ruotsista, osallistujia oli ympäri Suomen. Yksi palaute tilaisuudesta oli: ”Harvoin sitä kokenut konkari näin liikuttuu pelastusalan seminaarissa!”.

Pelastustoimen naisverkosto perustettiin Suomeen vuonna 2015 ja sitä koordinoivat vuorovuosin Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK ja Suomen Palopäällystöliitto SPPL. Tänä vuonna 2017 toimintaa vetää SPEK ja verkoston puheenjohtajana toimii Mira Leinonen. Pelastustoimen naisverkoston tarkoitus on edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa pelastustoimessa sekä tehdä  pelastustoimi houkuttelevammaksi toimintakentäksi naisille. Pelastustoimessa naiset ovat hyvin harvalukuinen joukko, jopa siinä määrin, ettei tarkkoja tilastoja naisten lukumäärästä Suomen pelastustoimessa tiedetä. Naisverkoston kansainvälisenä kontaktipisteenä toimii CTIF:n  alaisuudessa toimiva ”Women in Fire and Rescue Services”, joka edistää ja tutkii naisten asemaa pelastustoimessa kansainvälisellä tasolla tekemällä tutkimuksia ja suosituksia sekä jakamalla parhaita käytäntöjä.

Voit lukea listää naisverkostosta täällä.

Tekijä: Pelastusalan naisverkosto
Lue lisää

Jaa somessa: