Hyppää sisältöön

Tuella ja koulutuksella naisia urheilun korkeammille valmentajapaikoille

Valmentaa kuin nainen -hankkeessa pystyttiin tukemaan naisvalmentajien urapolkuja, lisäämään naisten määrää kilpa- ja huippu-urheilun valmentajatehtävissä sekä saamaan aiempaa enemmän naisvalmentajia kommentoimaan lajiensa otteluita tv-lähetyksiin.

Suomen Valmentajat ry:n ja eri palloilun lajiliittojen Valmentaa kuin nainen -hanke toimi syksystä 2013 vuoden 2019 loppuun saakka. Hankkeen tavoitteena oli lisätä naisvalmentajien määrää palloilulajeissa sekä tukea jo mukana olevia naisvalmentajia. Hanke oli Suomen Valmentajien ja palloilun lajiliittojen yhteinen tasa-arvoteko.

Hankkeen loppuraportin tärkeimmäksi tulokseksi nousi, että valmennuksen tasa-arvoon voi vaikuttaa. Vaikutuksia saadaan, kun tehdään kohdennettuja toimenpiteitä pitkäjänteisesti ja määrätietoisesti.

Esimerkiksi neljäsosa (25 %) naismaajoukkueiden valmentajista ja lähes kaksikolmasosaa (64 %) muusta henkilöstöstä on naisia. Nämä osuudet ovat kasvaneet hankkeen aikana. Vastaavasti naiset miesten maajoukkueiden toiminnassa ovat edelleen harvinaisia. Hankkeen loppuarvioinnin mukaan nähtävissä on, että pisimpään mukana olleet ja koko hankkeen ajan aktiivisesti toimineet lajit saavuttivat eniten kehitystä hankkeen aikana.

Hankkeen toimenpiteitä olivat mm. valmentajille suunnatut tapaamiset, koulutus ja mentoroinnit, verkostoituminen eri lajien välillä ja aiheeseen liittyvät tilaisuudet sekä mediayhteistyö ja kommentaattorikoulutus.

Loppuraportin mukaan hanke on toiminut suunnannäyttäjänä ja käynnistänyt lumipalloefektiä, joka vie vauhdilla urheilun tasa-arvoa eteenpäin nyt ja pitkälle tulevaisuuteen. Esimerkiksi Suomen Olympiakomitean piirissä on meneillään useita johtamiseen liittyviä toimia, jotka ovat saaneet alkusysäyksen Valmentaa kuin nainen -hankkeesta. Saatuja oppeja päästään viemään eteenpäin myös uudessa kamppailulajien ja painonnoston kaksivuotisessa hankkeessa. Kehityksen jatkuvuuden varmistamiseksi osa uuden hankkeen toimista kohdennetaan myös palloilulajien naisille.

Valmentaa kuin nainen -hanke sai rahoituksen opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja taustatahoina olivat Olympiakomitea ja Suomen ammattivalmentajat SAVAL.

Lue lisää Valmentaa kuin nainen -hankkeesta Suomen Valmentajat ry:n sivuilta ja Ylen uutisesta.

Kuva: Suomen Valmentajat/Anna Vlasoff

Jaa somessa: