Hyppää sisältöön

Tytöt ja teknologia keskustelussa SuomiAreenassa ja Ylen aamu-tv:ssä

SuomiAreenan helteessä käytiin torstaina 18.7. aktiivinen keskustelut tytöistä ja teknologiasta. Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet, yrittäjä Peter Vesterbacka ja professori Hanni Muukkonen saivat vastata kiperiin kysymyksiin: onko ammattien jakautuminen sukupuolittain oikeasti mikään ongelma? Eikö asia joka tapauksessa muutu itsestään ajan kuluessa? Kannattaako tekniikkaa opiskella vain, jos on lahjakas matematiikassa tai fysiikassa? Keskustelua kommentoivat nuoret tekniikan opiskelijat Sara Ikonen ja Noora Vänttinen sekä valtiotieteiden opiskelijat Anna Lemström ja Sofia Savonen. Keskustelu jatkui seuraavana aamuna perjantaina 19.7. Ylellä, jossa teemasta keskustelivat AYY:n hallituksen jäsen Lumi Ketola ja projektipäällikkö Liisa Ketolainen.

”Nykyinen jakautuminen ammatteihin sukupuolittain on keinotekoinen, ei vapaaehtoinen”, sanoi Eva Biaudet kysyttäessä, eikö nykytilanne ole ihmisten vapaan tahdon kautta syntynyt. ”Representaatiolla on todella väliä”, sanoi Anna Lemström ja kuvaili, kuinka viihde, media ja jopa lapsille suunnatut lelut toisintavat sukupuolistereotypioita. Tällaisessa kulttuurissa valinta ei ole aidosti vapaa. ”Nuoret naiset eivät edes selvitä teknisten alojen opintomahdollisuuksia, jolloin kiinnostus ei pääse syntymään”, totesi Sara Ikonen. Peter Vesterbacka toi esiin roolimallien merkitystä: ”Ihmisillä on tarve samastua ja nähdä erilaisia mahdollisia polkuja”.

Tekniikan alan kannalta on ongelmallista, jos sen kehittäjissä ei ole moninaisuutta. Tällöin osaaminen ja ymmärrys voi jäädä kapeaksi. Tytöt eivät ole taidoissa poikia huonompia, mutta valitsevat poikia harvemmin pitkän matikan tai fysiikan, sanoi Hanni Muukkonen. Keskustelussa korostettiin, että ongelma ei ole tytöissä. Ei voi olla tyttöjen vastuulla rohkaistua ja hakeutua teknisille aloille, kun ongelma on rakenteellinen. Tasa-arvon edistämisen ja stereotypioiden haastamisen lisäksi mahdollisina keinoina lisätä tyttöjen määrää teknologiassa tuotiin esiin mm. matikan ja fysiikan opetuksen muokkaamista ongelmanratkaisuperusteiseksi, yritysvierailut, anonyymi rekrytointi, kiintiöt, lisätiedon tarjoaminen opettajille ja kasvatuksen ammattilaisille sekä perhevapaauudistus.

Katso SuomiAreena-keskustelun tallenne ja valokuvat sekä aamu-tv:n haastattelu. Lue myös Anniina Korven kirjoitus tilaisuudestamme Nörttitytöt-blogissa!

 

SuomiAreenassa oli paljon katsojia.
Jaa somessa: