Hyppää sisältöön

Tytöt teknologiaan! – Järjestöjen ja yliopistojen yhteinen kampanja alkaa

Suomessa naisten osuus tekniikan alan koulutuksen aloittaneista on Pohjoismaiden pienin ja OECD-maiden pienimpiä: tekniikan aloilla 19 prosenttia ja ICT-aloilla vain 15 prosenttia. Luvut ovat hätkähdyttäviä. Tänään 18.7.2019 käynnistyvä järjestöjen ja yliopistojen yhteinen Kaikkien teknologia – tytöt käänteentekijöinä -kampanja haluaa asiaan muutoksen ja #tytötteknologiaan.

Sosiaalisessa mediassa näkyvä kampanja muistuttaa erityisesti päättäjiä siitä, miten tärkeää on purkaa opiskelu- ja ammattialojen sukupuolen mukaista eriytymistä ja näin saada naiset mukaan teknologia-alalle.

-Jos Suomi halutaan teknologian huippumaaksi, meidän on yhdessä muutettava tämä asia, toteaa kampanjan avannut Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet.

Ammattialojen eriytymisellä on useita epäsuoria vaikutuksia: se vaikuttaa esimerkiksi teknologia-alan tuotekehitykseen ja sukupuolten tasa-arvoon. Jotta jatkuvasti lisääntyvä teknologia palvelisi eri väestöryhmiä mahdollisimman hyvin, on myös sen kehittäjäjoukon oltava monimuotoinen. Lisäksi eriytyminen vaikuttaa palkkoihin ja sitä kautta myöhemmin eläkkeisiin.

Kampanjan tavoite on vahvistaa keskustelua naisten vähäisestä määrästä luonnontieteellisillä aloilla ja antaa puheenvuoro tekniikan alaa opiskeleville naisille. Ennen kaikkea kampanja haluaa naiset ja tytöt mukaan teknologian opiskelijoiksi ja ammattilaisiksi, sillä tämä vahvistaa sekä sukupuolten tasa-arvoa että teknologia-alan elinvoimaisuutta.

Kampanjan järjestävät yhteistyössä Naisjärjestöjen Keskusliitto, Shaking up Tech / Aalto-yliopisto, Tampereen yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Tekniikan akateemiset sekä Soroptimist International Finland. Kampanja-aika on 18.7.-31.12.2019.

Kampanjaa voi seurata sosiaalisessa mediassa hashtageilla #tytötteknologiaan ja #käänteentekijät.

Lisätietoja:

Eva Biaudet, puheenjohtaja, Naisjärjestöjen Keskusliitto, 050 512 1846
Liisa Ketolainen, projektipäällikkö / Tasa-arvo teoilla vaikuttavuutta -hanke, [email protected], 044 237 8069

Tytöt teknologiaan -logo.
#tytötteknologiaan #käänteentekijät

Ammatti- ja koulutusalojen sukupuolen mukainen eriytyminen eli segregaatio on Suomessa poikkeuksellisen voimakasta. Vuonna 2016 suomalaisista palkansaajista alle 10 % sijoittui ammatteihin, joissa on tasaisesti naisia ja miehiä. Esimerkiksi tekniikan alan koulutuksen aloittaneista naisten osuus on Suomessa OECD-maiden pienimpiä, 19 %. ICT-aloilla vastaava luku on 15 %.

Myös yritysten ylin johto on miesenemmistöistä: naisten osuus pörssiyhtiöiden hallituksissa on 29 %, pörssiyhtiöiden johtoryhmissä 25 % ja pörssiyhtiöiden toimitusjohtajissa 7 %. Kaikista johtajista (ylin johto ja keskijohto, kaikki sektorit) naisten osuus on 29 %. Johtajiksi valikoituu usein tekniikan alan koulutuksen suorittaneita.

Tasa-arvobarometrin 2017 mukaan suomalaisten mielestä teknisten ja ICT-alojen (tietojenkäsittely ja tietoliikenne) työtehtävissä tulisi olla enemmän naisia: samaa mieltä väitteen kanssa oli 76 % miehistä ja 83 % naisista. Suomalaiset myös arvioivat sekä talouselämän että yritysten hyötyvän, jos johtopaikoilla olisi enemmän naisia (naisista 89 %, miehistä 71 % samaa mieltä).

Asiat eivät kuitenkaan muutu itsestään: nuorten toiveammatit noudattelevat edelleen stereotyyppisiä jakoja. Esimerkiksi tekniikan alojen opiskelijoissa naisten määrä on kasvanut kolmessa vuosikymmenessä vain muutamalla prosenttiyksiköllä.

Jaa somessa: