Hyppää sisältöön

Ulkoministeri Timo Soini: Tasa-arvo on minulle henkilökohtaisestikin tärkeä aihe

100 tasa-arvotekoa -kevätkatsauksessa ulkoministeriössä 31.5.2017 ulkoministeri Timo Soini piti puheen ulkoministeriön tekemästä tasa-arvotyöstä. Ulkoministeriö osallistuu 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen yli sadalla teolla. Ministeri kertoi erityisesti koulutukseen, naisiin ja tyttöihin kohdistuvaan väkivaltaan sekä rauhanvälitystyöhön liittyvästä toiminnasta.

Maailman lähes 900 miljoonasta lukutaidottomasta nuoresta ja aikuisesta kaksi kolmasosaa on naisia. Tämä on suuri epäkohta. Paljon on toki edistytty, mutta naisten ja tyttöjen koulutus vaatii parempia tuloksia. Koulutus auttaa naisten taloudellisen ja poliittisen aseman vahvistamisessa. Se vähentää köyhyyttä, lapsiavioliittoja ja äitikuolleisuutta.”

Maailmalla vallitsevat kriisit ovat toistuvasti osoittaneet aseellisen konfliktin suhteettomat negatiiviset vaikutukset naisiin ja tyttöihin. Rauhanprosesseihin, mukaan lukien konfliktien osapuolten neuvottelutiimeihin, pitää saada mukaan enemmän naisia. Tutkimusten kautta on pystytty todentamaan, että naisten osallistuminen parantaa sekä mahdollisuuksia saavuttaa rauhansopimus että myös parantaa sopimuksen ja sitä kautta rauhan kestävyyttä.  Tämä on sellainen havainto, jonka luulisi puhuvan puolestaan. Lähes puolet kaikista rauhansopimuksista romahtaa viiden vuoden kuluessa. Valitettava tosiasia kuitenkin on, että monissa konfliktimaissa naiset eivät ole riittävästi mukana kansallisessa tai paikallisessa politiikassa ja sitä kautta virallisissa rauhanneuvotteluissa ja korkean tason päätöksentekofoorumeilla.”

Naisiin kohdistuva väkivalta on myös rakenteellinen ongelma. Sen takana on syvälle juurtuneita asenteita ja käyttäytymismalleja – vääristynyttä maskuliinisuutta. Siksi meidän miesten täytyy ottaa vastuuta ja toimia. Olen puolestani esimerkkinä tässä asennemuutoksessa. Liityin omana tasa-arvotekonani EU:n tasa-arvoinstituutin White Ribbon -lähettilääksi. Olen kampanjoinut naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan aiemmin, teen sitä nyt ja aion tehdä sitä jatkossakin. Tämä on asia, jota vien puheissani maailmalle, mutta josta muistutan myös aika ajoin täällä kotimaassa.”

Lue ministerin koko puhe ulkoministeriön sivuilla täällä!

Jaa somessa: